Cultuur & Media
KRO-NCRV

Mediaforum: zaak Gabby Petito puur sensatiezucht of vermiste witte vrouwen-syndroom?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: zaak Gabby Petito puur sensatiezucht of vermiste witte vrouwen-syndroom?

De zaak rond Gabby Petito houdt Amerika in zijn greep. Maar niet alleen de zaak zelf, ook de vraag of dit een voorbeeld is van het zogenaamde missing white woman syndrome. We bespreken het in het Mediaforum van Spraakmakers.

Even kort het verhaal. Instagrammer en YouTuber Gabby en verloofde Brian maakten een roadtrip door de VS. Gabby legt alles vast, maar verdwijnt ineens spoorloos. Een paar dagen voor haar verdwijning wordt het tweetal na een ruzie door agenten langs de kant van de weg gezet. De bodycambeelden - waarop te zien is hoe de YouTuber huilt - gaan de hele wereld over. Haar lichaam is deze week gevonden, ze blijkt vermoord. Van Brian ontbreekt ieder spoor.

'Vermistewittevrouwensyndroom'

"De zaak is gelabeld als een gevalletje van het 'vermiste witte vrouwen-syndroom", zegt Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen in het Mediaforum. Dit begrip verondersteld dat de vermissing van een witte, jonge vrouw meer media-aandacht krijgt dan de vermissing van niet-witte personen. "In Amerika zie je dat zoiets snel op de raciale-agenda wordt getrokken. Op sociale media gaat het alleen maar daar over", aldus Jansen.

Raciale agenda

Dat stoort Jansen. "Amerika is op dit vlak rijp voor een psycholoog. Bijna alles wordt op de raciale-agenda betrokken. Alles wordt door die bril bekeken." Volgens hem is het in Nederland "gelukkig" fundamenteel anders.

Real life detective

Volgens Jansen is de overweldigende aandacht voor de zaak niet te verklaren aan de kleur van het slachtoffer, maar omdat het alle ingrediënten heeft van een real life detective. "Het is een YouTube-ster, er is heel veel beeld beschikbaar en ze waren op een roadtrip. Dat is voor veel mensen een droomreis."

Deze optelsom maakt dat het verhaal zelfs bij De Telegraaf enorm goed gelezen is, denkt Jansen. "Dat verraste ons ook. Er zijn heel veel vermissingszaken en dit is notabene een Amerikaanse zaak." Met duizenden onopgeloste vermissingszaken in Nederland, is het een soort "cherry picking" welke zaken er aandacht krijgen, zegt Jansen. "Wat de ene zaak wél en de andere niet nieuwswaardig maakt, is toch iets ongrijpbaars."

'Het filmscript ligt al klaar'

"Het klinkt heel cynisch, maar deze zaak is een mediageniek geval", zegt Paul Römer van Talpa. "Het filmscript ligt al klaar, daar kunnen we op wachten." Door de beschikbare beelden is het een verhaal geworden wat zich volgens Römer ontvouwt in de werkelijkheid.

Daarbij wint onze sensatiezucht het, denkt VPRO-programmamaker Nicolaas Veul. "Dit is echt een script voor een Netflix-documentaire”, zegt hij. "Dat is inderdaad heel cynisch, want het is gewoon een vreselijk verhaal."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie