Cultuur & Media

Architect Herman Hertzberger: 'Het is tijd voor een ministerie van Volkshuisvesting'

VPRO
foto: Miriam Guttman
  1. Nieuwschevron right
  2. Architect Herman Hertzberger: 'Het is tijd voor een ministerie van Volkshuisvesting'

Architect Herman Hertzberger ontwierp gebouwen als Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en het kantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn. Op 89-jarige leeftijd is hij nog altijd vastberaden een hervorming in de stedenbouw teweeg te brengen. "Ik probeer zo opdringerig mogelijk te zijn. Ik verkondig mijn mening aan iedereen die het horen wil", zegt hij in Nooit Meer Slapen.

Woningen voor iedereen

Hertzberger bouwt vanuit een visie op de samenleving. Architectuur is er om mensen zowel vrijheid als geborgenheid te bieden, vindt hij. Om samen te leven, zonder je eigen identiteit te verliezen. "Mensen leven tegenwoordig in een soort cocons", vertelt hij in Nooit Meer Slapen. "Als je de bovenburen hoort stommelen, beschouwen we dat als overlast. Er moet veel meer gemeenschappelijkheid in woningen komen. Dat is waar ik van overtuigd ben."

Die gemeenschappelijkheid is al heel lang ver te zoeken, vindt Herzberger: "Vroeger keken ze anders tegen de dingen aan. Men geloofde nog in woningen voor iedereen en had idealen. Nu zijn we echt wel een beetje de weg kwijt."

Onzorgvuldig bestuur

Hertzberger vindt dat het de huidige Nederlandse overheid aan die idealen ontbreekt. Zeker gezien de hoge bevolkingsdichtheid, is dat problematisch, zegt hij in Nooit Meer Slapen. ''Het wordt tijd dat we weer een Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting krijgen. Het is niet te geloven dat een zogenaamd goed georganiseerd land, met zoveel culturele rijkdom, niet zorgvuldig wordt bestuurd. We zijn alsmaar bezig een kabinet te vormen, dus we hebben geen tijd voor dat soort dingen.''

De 89-jarige architect is nog altijd vastberaden een hervorming in de stedenbouw teweeg te brengen. ''Ik probeer zo opdringerig mogelijk te zijn. Ik verkondig mijn mening aan iedereen die dat horen wil. Ik doe mijn best en ik ben er nog.''

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO. Pieter van der Wielen ontvangt een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit, die vertelt over werk & leven. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans. Abonneer je nu op de podcast of luister live op NPO Radio 1, iedere werkdag om middernacht.

Ster advertentie
Ster advertentie