Cultuur & Media
NTR

Schrijver en psychiater Forugh Karimi: 'Mensen denken bij Afghanen meteen aan grotbewoners of terroristen'

foto: Foto: Tessa Posthuma de Boer
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver en psychiater Forugh Karimi: 'Mensen denken bij Afghanen meteen aan grotbewoners of terroristen'

De Afghaans-Nederlandse schrijver Forugh Karimi (1971, Kabul) kwam op haar 25e als vluchteling naar Nederland. Na studies geneeskunde en psychiatrie lag haar grote passie bij de literatuur. Ze schijft korte verhalen, artikelen en essays, zowel in het Farsi als in het Nederlands. Pas nu, op haar vijftigste, debuteert ze met een kloeke roman De moeders van Mahipar. "Afghanen verdienen een meer genuanceerd gezicht", zegt ze in Kunststof.

Schrijven was een groot verlangen, een droom

Naast haar langdurige studie tot psychiater en specialisaties in de psychotherapie bleef het schrijven aan Forugh Karimi trekken: "Ik ben heel vaak begonnen met een roman, maar elke keer liep ik vast. En dan was de vakantie voorbij en moest ik weer werken. Tot ik begin 2020 de vijftig zag naderen en dacht: nu of nooit.

Ik heb mijn promotieonderzoek afgezegd, ben een dag minder gaan werken en ben begonnen. Ik had een heel diepe en intrinsieke motivatie om te schrijven, het was een groot verlangen, een droom. Mijn ouders hebben mijn broers, zus en mij veel liefde en vertrouwen gegeven. Dat heeft ervoor gezorgd dat we genoeg weerbaarheid hadden om de oorlog te overleven, maar heeft me ook de moed en het geloof gegeven om deze roman te schrijven."

De vooroordelen over Afghanen

Forugh wil in haar boek ook de vooroordelen over Afghanen wegnemen. Mensen denken bij Afghanen meteen aan grotbewoners of terroristen, terwijl een groot deel van die bevolking hoog is opgeleid: "Er zijn zoveel clichés over Afghanistan en Afghanen. Als er een interview over mij verschijnt, plaatsten ze er een foto bij van een gesluierde vrouw, iets wat totaal niet relevant is met mijn verhaal en met mij als persoon. Dat is soms knap frustrerend.

Afghanen verdienen een meer genuanceerd gezicht. Identiteit is niet eenduidig, alle mensen, ook in Afghanistan, hebben een gelaagde identiteit. Niemand is alleen maar slecht of goed, niets is alleen maar zwart-wit. Helaas kunnen sommigen die ambivalentie niet verdragen, men wil iedereen in een duidelijk hokje plaatsen."

'Uiteindelijk overwint menselijkheid'

Geert Wilders stuurde aan het begin van de coronacrisis een Tweet waarin hij insinueerde dat vooral Fatima's en Mohammeds de ic-bedden bezet hielden. Forugh schreef een emotionele Tweet terug waarin ze uitlegde dat haar ouders ook zo heetten en geweldige mensen waren, die hun kinderen zo goed hebben opgevoed dat zij nu psychiater en ic-verpleegkundige zijn geworden.

Het bericht kreeg 57.000 likes. "Ik was overrompeld door de overwegend positieve reacties destijds. Het bleek maar weer dat uiteindelijk veel meer mensen op zoek zijn naar menselijkheid, verbondenheid en liefde, dan naar haat."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie