Cultuur & Media
NTR

Marcel Musters: 'Ik wist niet dat een burn-out zo heftig was. Ik dacht echt dat ik doodging'

foto: Marcel Musters
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcel Musters: 'Ik wist niet dat een burn-out zo heftig was. Ik dacht echt dat ik doodging'

Het gaat goed met Marcel Musters. De acteur is medeoprichter van theatergezelschap Mugmetdegoudentand en speelde veel rollen voor theater, televisie en film. In 2019 won hij een Gouden Kalf voor zijn rol in de film God Only Knows. Nu is hij zijn leven aan het aanpassen na een burn-out, tweeënhalf jaar geleden. "Ik wist niet dat een burn-out zo heftig was; ik dacht echt dat ik doodging", vertelt de acteur in Kunststof.

'Ik wilde al heel lang een ander leven, maar ik wist niet hoe ik daar moest komen'

Terwijl Marcel Musters in bed lag hoorde hij de stem van zijn overleden partner, Jeroen Willems. "Hij vertelde me dat ik nu moest stoppen, want hij was eerder op dit punt wel doorgegaan, en dan is er geen weg meer terug. Ik besloot mijn leven te veranderen, als ik deze nacht zou overleven. Anders werkte ik me dood."

Gelukkig werd Marcel de volgende ochtend wakker. De dokter adviseerde hem te stoppen met alles wat hij deed. "Ik voel dat er energie in mijn lichaam is weggebrand. Maar dat is helemaal niet erg, want daardoor word ik gedwongen meer naar binnen te gaan. Ik moet luisteren naar mijn lichaam." Daarom noemt Marcel het geen burn-out, maar een burn-in. "Ik wilde al heel lang een ander leven, maar ik wist niet hoe ik daar moest komen."

Afstand doen van een leuk leven

Het was moeilijk om afstand te doen van dat leuke, vorige leven. "Het leven waar ik in zat, daar had ik zo hard voor gewerkt. Het was fantastisch met alle dingen die ik kon doen, maar ik wilde eruit. Ik was altijd aan het werk en gestrest. En na een voorstelling had ik eigenlijk geen ruimte om te zien wat mensen hadden beleefd die avond. Overal maar teksten leren, op de fiets bijvoorbeeld, dat ga ik nooit meer doen!"

De afgelopen tweeënhalf jaar heeft Marcel een rustiger leven geleid en is hij het kleine meer gaan waarderen. "Ik doe meer wat ik wil en niet wat de wereld van mij vraagt of verwacht." Daarom is hij nu zijn eigen podcast begonnen. In De 100 vrouwen van Marcel praat hij met vrouwen uit zijn omgeving. "Na mijn burn-out dacht ik: wat kan ik nog wel? Ik kan praten en ben geïnteresseerd in mensen. Het startpunt van deze podcast was dat er veel mensen waren die ik al een tijd niet had gezien en met wie ik wilde bijpraten."

Vrouwen

"Ik begon een lijst te maken en van de 200 mensen waren er 135 vrouw. Toen realiseerde ik mij dat er heel veel vrouwen in mijn leven zijn van wie ik iets heb geleerd. Door hen begrijp ik het leven beter. Vrouwen zijn kwetsbaarder, zorgzaam en durven zacht te zijn. Ze leven minder met hun hoofd en meer met het hart. De tijd is er klaar voor dat mannen hun vrouwelijke eigenschappen gaan opzoeken en toelaten. Ik denk dat we dan een betere wereld krijgen."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie