Cultuur & Media

House of Gucci: een Griekse tragedie en een Shakespeareaans drama ineen

KRO-NCRV
foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. House of Gucci: een Griekse tragedie en een Shakespeareaans drama ineen

House of Gucci is een Griekse tragedie en een Shakespeareaans drama ineen, met scheuten Dallas en Dynasty en een toef high fashion”, vertelt mode-journalist Cecile Narinx bij Spraakmakers. “En dan ook nog eens waargebeurd.”

Met een sterrencast bestaande uit onder andere Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino en Jared Leto én slimme PR zijn alle ogen gericht op de film House of Gucci. “Ze zijn heel slim geweest met steeds een stukje naar buiten brengen”, vertelt Narinx. “De pers mocht het pas op het laatste moment zien.”

De film van Ridley Scott is sinds deze donderdag te zien en gaat over drama en intrige binnen de Gucci-familie. “Guccio Gucci richtte in Florence Gucci op met in eerste instantie lederwaren: prachtige loafers en tassen. Toen hij overleed en het bedrijf naar zijn drie zoons ging, kwam er ruzie over de aandelen”, vertelt de modejournalist.

“Het gaat zoals het wel vaker gaat: de eerste bouwt een bedrijf op, de tweede generatie bouwt het uit en de derde helpt het naar de gallemiezen.”

Lady Gaga

Een belangrijke rol in zowel de film als het echte verhaal is weggelegd voor Patrizia Reggiani, de vrouw van Maurizio Gucci, gespeeld door Lady Gaga. “Zij is van wat eenvoudige komaf en ruikt geld zodra ze Maurizio ontmoet, wiens vader het huwelijk afkeurt. Dan gaat ze Maurizio wat manipuleren rondom het reilen en zeilen van het modehuis.”

Reggiani vond dat Gucci beter kon stoppen met het verlenen van licenties voor producten als aanstekers en mokken. Het modehuis moest weer exclusief worden. “En daar had ze gelijk in”, vertelt Narinx. “Maar als de relatie spaak loopt, Maurizio een nieuwe vriendin heeft en dreigt haar naam af te pakken – dan wordt ze ziedend.”

Huurmoordenaar

Een jaar na de scheiding laat ze haar ex-man omleggen en in 1997 wordt ze tot 29 jaar cel veroordeeld voor het inhuren van een huurmoordenaar. Reggiani komt in 2016 vervroegd vrij wegens goed gedrag, maar mocht eigenlijk in 2011 al onder voorwaarden uit de gevangenis. “Maar dan moest ze gaan werken. Haar woorden waren toen: ik heb nog nooit van mijn leven gewerkt, dat ga ik nu ook niet doen.”

Een aanrader is de film zeker, vindt Narinx. "Je moet er wel even dik 2,5 uur goed voor gaan zitten."

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie