Cultuur & Media
KRO-NCRV

Maken OM en media van Taghi de 'grootste crimineel op aarde'?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maken OM en media van Taghi de 'grootste crimineel op aarde'?

De advocaat van Ridouan Taghi vindt dat haar cliënt wordt afgeschilderd als 'de grootste crimineel op aarde'. Dat komt volgens haar doordat het OM en de politie 'desinformatie' over Taghi verspreiden, zoals over de vermeende bedreigingen aan prinses Amalia en premier Mark Rutte. In het Mediaforum bespreken we of ze hier een punt heeft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

'Journalisten kritischer zijn'

Catherine Keyl

Volgens Weski is er veel 'desinformatie' over haar cliënt verspreid; zoals over liquidaties 'waarvoor geen bewijs is', over drugshandel, over bedreigingen aan prinses Amalia en premier Mark Rutte, over een aanslag op de Bunker (de beveiligde rechtbank in Osdorp) en over vermeende banden van Taghi met Iran.

Catherine Keyl (columnist en presentator) vindt dat Weski 'een punt' heeft. "Moeten journalisten niet veel kritischer zijn en zeggen: ik heb geen zin om me voor het karretje van het OM te laten spannen?"

'Advocaten lekker óók'

Volgens journalist en historicus Hubert Smeets zijn het OM en de politie niet de enige die informatie lekken naar de media. "Laten we eerlijk zijn, het is niet alleen het Openbaar Ministerie dat lekt naar de pers. Het zijn ook advocaten die hun dossiers delen met journalisten en dan sommige velletjes even niet delen omdat dat zich niet goed uitkomt."

Onafhankelijkheid rechters

Sjirk Kuijper (journalist bij het Nederlands Dagblad) vindt het de taak aan de professionele journalistiek om al de verschillende partijen en hun belangen hebben bij een bericht, goed onderkennen. Daarnaast snapt hij wel dat bijvoorbeeld het bericht over Amalia is gebracht door De Telegraaf en andere media omdat het van groot maatschappelijk belang is. "Als er ook maar een kern van waarheid inzit, dan is het relevant."

Hij vindt het dubieus dat Weski suggereert dat berichten in de media de onafhankelijkheid van de rechters zouden beïnvloeden. "Dat geloof ik echt niet. Ik heb een groot vertrouwen in rechters en dat ze gebalanceerd denken."

Luister het volledige Mediaforum

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie