Cultuur & Media

Wie Corona wil begrijpen moet het boek van Hu Fayun lezen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie Corona wil begrijpen moet het boek van Hu Fayun lezen

[NTR] We leven nu in tijden van Corona. Wie Corona wil begrijpen moet het boek van Hu Fayun lezen. "Het is een ontluisterende inkijk in wat het met mensen doet als zo'n ziekte ontstaat", vertelt Julie Blussé in de NPO Radio 1 Boekenpodcast.

{podcast audio="125287" caption="#22 - Julie Blussé en Wim Berkelaar in de Boekenpodcast" }

Sciencefictionwereld

"Ik heb soms het gevoel dat we nu een beetje in een sciencefictionwereld leven, waarin je opeens moet gaan nadenken over maskers, eten opslaan en over hoe ziektes zich precies overdragen", vertelt Julie.

"Ik hoorde over dit boek via het bericht op Facebook van een correspondent van de New York Times die zei: voor wie wil begrijpen wat er nu aan de hand is in Wuhan, lees dit boek." Het boek is geschreven door een man uit Wuhan. Een miljoenenstad, die iedereen nu kent door het coronavirus.

Such Is This World@sars.come is de titel van het boek. Julie: "SARS was in 2003, 2004. Dit is een boek in tijden van SARS, geschreven binnen een jaar na die epidemie. Het is in zekere zin een op feiten gebaseerde thriller, maar ook een beetje scifi."

Quote

Fayun beschrijft de epidemie vanuit de buik van het beest, vanuit Wuhan.

Julie Blussé

"Fayun beschrijft dat vanuit de buik van het beest, vanuit Wuhan, een stad die destijds zwaar getroffen werd door SARS." De roman gaat over Ruyan, een vrouw van midden veertig, die het internet ontdekt door middel van internetfora, blogposts, chatprogramma's. Tot de SARS-epidemie haar de grenzen van de vrijheid toont.

In de podcast komen meer boeken aan bod: Wim Berkelaar vertelt over de De Bijbel, van John Barton en Julie bespreekt ook Superieur, van Angela Saini.

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie