Cultuur & Media
NTR

'Het is nog steeds vrij dramatisch gesteld met de kennis van groenten'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is nog steeds vrij dramatisch gesteld met de kennis van groenten'

Mari Maris is de ongekroonde groentekoningin van Nederland. De Groentebijbel was de aanzet voor een inmiddels gigantische stapel kookboeken over groenten. Haar drang om mensen aan de groenten te krijgen rijkt ver: van boeken tot verbouwen en seminars. "Ik hoor mensen in de supermarkt zich nog heel hard afvragen hoe het toch zit met de groenteseizoenen. Ik heb het idee dat er nog een wereld te winnen is aan de kennis bij mensen", zegt Mari in Mangiare!.




Mangiare! Over groenten, vis en olie - Mangiare!

Frankrijk

Mari kocht meer dan tien jaar geleden een oude bakkerij in een gehucht in Frankrijk, vlakbij waar haar oma vroeger een huisje had. Ze verhuurt kamers als B&B, onderhoudt een moestuin en ontvangt zo nu en dan voorbijkomende fietsers op een zelf service terrasje. Aanvankelijk was er nog een droom voor een eigen restaurant, maar daar maakte de Franse bureaucratie uiteindelijk korte metten mee. En dus heeft ze alle tijd om zicht op nieuwe boeken te storten.

'Mijn boeken zijn beroemder dan ikzelf'

Haar Groentebijbel was de aanzet voor een inmiddels gigantische stapel kookboeken over groenten. Nu is er het nieuwe boek met de toepasselijke titel Groenten. Er komen meer dan vijftig groentesoorten, wildpluksels, verse kruiden en eetbare bloemen aan bod, elk met een portret van plant tot bord en een palet aan uiteenlopende recepten.

Voor het eerst deed ze de vormgeving en de fotografie ook zelf, daar bemoeide ze zich toch altijd al hinderlijk intensief mee. En het was ook wel zo praktisch, want die groenten komen natuurlijk niet keurig in een weekje uit de grond, veel handiger om de foto te maken als de groente op zijn mooist is.

Bijna alle groenten komen uit eigen tuin. Maar het was een rampzalig tuinjaar, te koud, te donker, te nat, te droog, waardoor ze af en toe een beroep moest doen op buur-tuinen om een mooi exemplaar te strikken.

'De asperges zijn lekker vroeg dit jaar'

En na al die boeken met groenten kost het haar nog steeds totaal geen moeite om weer nieuwe dingen te verzinnen waarin groenten als vanzelf de hoofdrol spelen. "Ik zeg altijd: ik eet nooit vegetarisch, maar wel altijd alleen maar dag groenten. Vegetarisch klinkt zo grauw, zo onlekker. Ik eet geen vlees of vis, maar zuivel en eieren. Een beetje daarvan maakt het gewoon zo veel lekkerder." Knoflook, citroen, pimenten, zonder die ingrediënten is het geen leven

Het is lente, het voelt als een enorm groentemoment, maar maart is ook een moeilijke groentemaand: "De bewaargroenten raken op. De bietjes en de knolselderij beginnen te verschrompelen. En er is nog niet heel veel nieuws. Maar de eerste spinazie is er al en de asperges zijn lekker vroeg dit jaar."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie