Cultuur & Media
BNNVARA

Hoe moet je omgaan met het vele nieuws uit Oekraïne?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moet je omgaan met het vele nieuws uit Oekraïne?

Online liveblogs, Twitter draadjes, extra veel nieuwsupdates en op tv opeenvolgende beelden. Het zal je niet ontgaan zijn; de constante stroom aan informatie over de oorlog in Oekraïne. Maar hoe ga je om met al deze informatie? Bij Vroeg! schuiven Johan Veneman, creatieve directeur bij Mind Works en maker van de podcast ‘Ongemak dient de mens’, en tv-columnist bij Trouw, Renate van der Bas, aan om uit te leggen hoe je daar mee om gaat.

Veneman ziet dat veel mensen overrompeld worden door de hoeveelheid nieuws die op ze af komt. "Ik zie veel ongemak bij mensen en ook de behoefte om iets te willen doen of invloed uit te willen oefenen op de situatie." En daar zit volgens Van der Bas ook meteen de onmacht. "Mensen willen graag wat doen, maar niet op alle fronten is alle informatie beschikbaar."

Complexer nieuws

Volgens Veneman is de manier waarop wij nieuws tot ons nemen de afgelopen jaren veranderd. "We hebben nu 10.000 keer meer informatie tot onze beschikking ten opzichte van vijftien jaar geleden. Het nieuws komt van meerdere kanten, is complexer en meer diffuus."

Volgens beiden is het daarom belangrijk om op tijd te stoppen met het volgen van nieuws. "Je brein kan maar zoveel informatie op een dag aan", aldus Veneman. "En dat is lastig, want je probeert het nieuws te snappen, maar het is zo veel en zo groot, dat is bijna niet te doen."

Betrekkingswaan

Van der Bas geeft aan dat je het ook niet moet willen om alles te snappen en er grip op te willen hebben: "Je hebt zoiets en dat heet betrekkingswaan. Ergens is een grens in je betrokkenheid. Je moet in de eerste plaats zelf leven en niet al het leed van de wereld op jouw schouders laten rusten."

Veneman beaamt dit: "De maatschappij lijkt de afgelopen 40 jaar veel meer maakbaar geworden te zijn, door deze situatie in Oekraïne zie je weer hoe weinig grip en invloed we daadwerkelijk hebben."

Doorgaan

Ondanks dat de oorlog in Oekraïne nog niet voorbij is, geven beiden aan dat je ook door moet gaan met het leven van je leven en het volgen van ander nieuws. Van der Bas: "Afgelopen zondag heb ik een programma gekeken over de gemeenteraadsverkiezingen, dat gaat ook gewoon door. Nieuws mag naast elkaar bestaan."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast van Vroeg!

#42 - Hoe moet je omgaan met het vele nieuws uit Oekraïne? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie