Cultuur & Media
NOS

Seks bij de preutse Romeinen: de gecastreerde man als toyboy

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Seks bij de preutse Romeinen: de gecastreerde man als toyboy

De woorden 'seks' en 'Romeinen' roepen vaak beelden op van wilde orgies en bij films over het oude Rome spat de vunzigheid van het doek af. Toch waren de Romeinen in werkelijkheid een stuk preutser dan mensen denken.

"Ik ben docent Latijnen en mensen zeggen dan altijd: ah ja, Latijn dat is seks, drugs en rock 'n roll toch? Maar zo losbandig waren de Romeinen niet", zegt historicus Bert Gevaert in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Vooral voor getrouwde vrouwen waren er veel regeltjes als het om lichamelijk contact gingen. "Ze mochten bijna niets en moesten heel trouw en kuis zijn", zegt Gevaert. “De seks die zij hadden was vooral gericht op voortplanting.”

Veel kleine Romeintjes

Want die voortplanting was wél belangrijk. "Zeker onder invloed van een figuur als keizer Augustus die vond dat het Romeinse rijk heel groot moest zijn. Heel veel kleine Romeintjes, dat was de ideale situatie." Anticonceptie en abortus waren hierdoor taboe.

Vrouwen die trek hadden in knappe Romeinen zonder zwanger te worden, wendden zich vaak tot gecastreerde mannen. “Dat waren de toyboys van adellijke dames.”

Keizerlijke orgies

Ook de Romeinse man was gebonden aan regels, zij het een stuk minder dan vrouwen. Zo mochten ze naar prostituees - zolang ze dat maar niet te vaak deden – en seks met andere mannen hebben. "Op voorwaarde dat zij die seks zelf niet ondergingen. Zo mochten dus wel penetreren, maar niet gepenetreerd worden. Vaak gebruikten ze dus een slaaf."

En hoe staat het dan met die orgies? "Men denkt dat het schering en inslag was in het oude Rome maar als je dan echt zoekt naar teksten die daar over gaan, valt het toch wel lelijk tegen. Er zijn wel roddelverhalen over keizers die aan orgies meededen, maar vaak waren die verhalen bedoeld om de keizer te schaden."

Bert Gevaert schreef samen met historicus Johan Mattelaer een boek over seks in het oude Rome. Roma intima. Liefde, lijf en lust ligt eind deze maand in de winkels.

Ster advertentie
Ster advertentie