Cultuur & Media
KRO-NCRV

'200 miljoen dollar voor Monroe-portret is het geld zeker waard'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. '200 miljoen dollar voor Monroe-portret is het geld zeker waard'

Het portret van Marilyn Monroe heeft gisteren bij een veiling bijna 200 miljoen dollar opgeleverd. Kunsthistoricus Cathelijne Blok vertelde bij Spraakmakers waarom het werk, gemaakt door Andy Warhol, zo populair is.

Waarom doen de eigenaars het werk eigenlijk van de hand?

"Ik denk dat iedereen dit werk wel eens een keer gezien heeft", aldus Blok, verwijzend naar de kenmerkende zeefdruk in het blauw, roze en geel. “Op een t-shirt, een beker, in een of ander gezellig toeristenwinkeltje of in het museum.” Tel daarbij op de enorme media-aandacht, waaronder een docu op Netflix en een projectie op het Rockefeller Center. "Ze zijn met heel veel bombarie dit aan het vermarkten."

Graag gezien fenomeen

Het werk, Shot Sage Blue Marilyn, is gisterenavond voor 195 miljoen dollar (184 miljoen euro) verhandeld via het bekendste veilinghuis ter wereld, Christie's. "Als je het budget hebt, is het een hele stabiele koop", zei Blok bij Spraakmakers, voorafgaand aan de verkoop. "Want Warhol hangt in veel musea, er wordt veel op zijn werk geboden en Marilyn Monroe is graag gezien fenomeen, net als Warhol zelf. Daarnaast: is er ook heel veel vraag naar postmoderne kunst nu."

De angst is altijd dat zo’n kunstwerk verdwijnt in een kluis, en we er niet meer met z’n allen van kunnen genieten. Maar die vrees wordt niet altijd waarheid, denkt Blok. "Je ziet ook vaak dat een verzamelaar het koopt en vervolgens voor lange tijd het in bruikleen geeft aan een museum. En dat hoop je natuurlijk."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie