Cultuur & Media
KRO-NCRV

Graaiflatie is woord van het jaar: 'Niet verbaasd dat dit heeft gewonnen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Graaiflatie is woord van het jaar: 'Niet verbaasd dat dit heeft gewonnen'

De Van Dale komt elk jaar met een woord van het jaar op de proppen. Dit keer gaat de eer naar 'graaiflatie', wat 'inflatie die wordt aangewakkerd door ondernemingen die de kostenstijging van grondstoffen, productiemiddelen en arbeid volledig of bovenmatig doorberekenen aan de consument om hun winst op peil te houden of te verhogen' inhoudt. "Ik ben niet verbaasd dat ‘ie heeft gewonnen", reageert neerlandica Vivien Waszink bij Spraakmakers.

Wat zegt het woord van het jaar over het afgelopen taaljaar?

Sociale media

Graaiflatie heeft het gewonnen van vreugdebier, nepobaby, bestuursschaamte, hittefit, sportfluencer, TikTokjustitie, treitertaks, wokewashing en x’en. En dat kwam dus niet als verrassing voor Waszink. "Het is heel interessant dat dit soort woorden door invloed van sociale media er komen. TikTokjustitie was mijn keuze geweest."

Voorzichtig

"Ik had veel van deze woorden nog niet gehoord", reageert kinderboekenschrijver Sanne Rooseboom. "Een nieuw woord is vooral belangrijk als er nog geen definitie voor iets was." Volgens Rooseboom is het wel belangrijk om "voorzichtig" om te gaan met taal. "Ik denk niet dat je een knieval moet maken door met moderne woorden te gaan schrijven."

'Heel normaal'

"Het is allemaal heel Engels, maar je merkt dat die woorden snel normaal worden. Dan plakken we -en erachter en wordt het Nederland", gaat Waszink verder. De neerlandica benadrukt dat het "heel normaal" is dat we woorden lenen uit andere talen. "Al die Franse woorden zijn zo lang geleden geleend, daar denken we niet meer over na. Die Engelse woorden maken we live mee. Omdat je het meemaakt, lijkt het overweldigend."

Populair onderwerp

"We houden de woordenschat de hele tijd tegen het licht", zegt Waszink. "Het is een populair onderwerp. Daardoor lijkt het alsof het heel fel is en heel veel veranderd. Maar dat valt heel erg mee. Er wordt gedaan alsof we heel veel niet meer mogen zeggen. Dat valt wel mee."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie