Cultuur & Media
KRO-NCRV

Volg het spoor van Mueller: 'Uiteindelijk kom je uit bij Trump'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volg het spoor van Mueller: 'Uiteindelijk kom je uit bij Trump'

Gisteren moest de voormalige campagneadviseur en huisvriend van Trump, Roger Stone, zich voor de rechter verantwoorden. Het net om de president sluit zich, ziet oud-Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen. "De geruchten gaan dat er nog één aanklacht komt en uiteindelijk, als je het logisch bekijkt, zijn Jared Kushner en Donald Jr. aan de beurt."

Video niet beschikbaar

Stone werd vrijdag onder toeziend oog van CNN van zijn bed gelicht op verdenking van liegen tegen het Congres en beïnvloeding van een getuige. Het onderzoek van speciaal aanklager Mueller heeft hiermee een nieuwe fase bereikt, denkt Groenhuijsen. "Op de lange termijn bekeken heeft Mueller eerst de kortere banden met Trump aangepakt: Paul Manafort en zijn persoonlijk advocaat. Nu komt het steeds dichterbij."

Potdicht

Het is lastig om in te schatten wat de volgende stap in het onderzoek is, zegt de oud-correspondent. "Het zit zo dicht als een pot." Volgens Groenhuijsen lopen er op dit moment wel mensen in de hoofdstad van Amerika, die weten hoe dit af gaat lopen. "Maar iedereen houdt zijn mond. Dat is zo knap."

Terwijl weinig zeker is, draait de geruchtenmachine in Washington op volle toeren. "Het kan niet anders dan dat er nog een aanklacht komt", zegt hij. Als je het logisch bekijkt, aldus Groenhuijsen, dan zijn binnenkort Trumps schoonzoon Jared Kushner en zijn zoon Trump Jr. aan de beurt. "Voor meineed, obstruction of justice en dus die samenwerking met de Russen." Als je het scenario dan nog verder afrolt en één stap verder gaat? ''Dan zit je bij Trump."

'Mr. President, enough'

Volgens Groenhuijsen - die meerdere boeken over Trump schreef - is zijn populariteit binnen én buiten zijn partij al weken aan het dalen. "Er kan een Nixon-achtig moment komen. Dan zeggen ook de mensen uit zijn eigen partij: Mr. President, enough."

Ster advertentie
Ster advertentie