Cultuur & Media

Op zoek naar een goed boek?

foto: NPO Radio 1 Boekenpodcastfoto: NPO Radio 1 Boekenpodcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Op zoek naar een goed boek?

[NTR] De NPO Radio 1 Boekenpodcast is weer van start! Presentatoren Jellie Brouwer (Kunststof) en Pieter van der Wielen (Nooit Meer Slapen) bespreken vier boeken die hen de afgelopen zomer zijn opgevallen.

#30 - Jellie Brouwer en Pieter van der Wielen bespreken: Haagse jaren, De dag dat ik mijn naam veranderde, Zo’n leuke leeftijd en Stoorzender

Quote

Het zou ook de memoires van een workaholic kunnen heten

Pieter van der Wielen

Haagse Jaren, de politieke memoires van Ruud Lubbers, van Theo Brinkel

"Heb ik meteen in huis gehaald toen ik erover las", begint Pieter. "En dat is omdat het toch een beetje de premier van je jeugd is. Twaalf jaar was hij minister president. Theo Brinkel, een wetenschapper, ooit Kamerlid geweest voor het CDA, ging in 1995 met Ruud Lubbers zitten; het is tijd voor memoires en heeft hem vele malen langdurig geïnterviewd."

Het is een biografie over de politieke jaren. "Het gaat niet over Ria, zijn vrouw, of over de kinderen. Het gaat echt over politiek. Maar volgens mij bestond zijn leven voor een groot deel uit politiek. Dit zou ook de memoires van een workaholic kunnen heten, want als ik zo lees hoeveel deze man met politiek bezig was, denk ik ook niet dat hij zijn kinderen heel veel gezien heeft."

Quote

Ik ben nog nooit zoveel haat tegengekomen in een boek

Jellie Brouwer

De dag dat ik mijn naam veranderde, van Bibi Dumon Tak

In het boek vertelt Dumon Tak over het verlies van haar zus aan kanker en de strijd om haar neefjes te mogen zien. "Echt een goede auteur vind ik haar, een bijzonder iemand", vertelt Jellie. "Dit boek is een autobiografisch relaas, een familieverhaal. En het is uit pure woede geschreven. Ik ben nog nooit zoveel haat tegengekomen in een boek.

En je zou denken als er iets verkeerd is om in een roman te verwerken, dan is het haat en een heel particulier verhaal. Maar het is een ontzettend geslaagd boek. Ze heeft een fantastische stijl, het is heel wervelend. Van het begin tot het einde was ik geboeid."

Benieuwd welke boeken Jellie Brouwer en Pieter van der Wielen nog meer bespreken? Luister hier de hele aflevering.

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie