Cultuur & Media
KRO-NCRV

Mag iedereen zichzelf zijn zoals André van Duin zei? 'Het is jammer genoeg niet waar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag iedereen zichzelf zijn zoals André van Duin zei? 'Het is jammer genoeg niet waar'

Tijdens de Dodenherdenking sprak André van Duin op de Dam dat iedereen in Nederland zichzelf mag zijn. Frénk van der Linden noemt het wonderlijk dat iedereen dit toejuicht. "Zijn intenties zijn goed, maar het is jammer genoeg niet waar", concludeert hij in het Mediaforum van Spraakmakers.

'Het is een droom'

Van Duin refereerde aan de Nederlandse grondwet die "verdraagzaamheid en tolerantie ademt", maar Van der Linden vindt de realiteit weerbarstiger. "Het is een droom. Ik dacht: is dit nou toch een grap André?", zegt Van der Linden.

Hij wijst daarbij op de recente veroordeling van vijf jongens die een 73-jarige man doodsloegen in een zogenaamde 'pedojacht'. "Ik vind dit lastig tot elkaar verhouden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Online intimidatie

Ook de toenemende (online) intimidatie geeft aan dat je helemaal niet kan zeggen wat je wil zonder dat iemand daar wat van vindt, zegt presentator Edson da Graça in het Mediaforum. "Mensen hebben online een hele lage barrière om wél wat van jou te vinden en het uit te spreken."

Da Graça kreeg recentelijk doodsbedreigingen als presentator van het kinderprogramma Gewoon Bloot, omdat mensen het niet eens zijn met het format. "Uiteraard heb ik aangifte gedaan. Ik hoop dat ze in de kraag worden gevat."

Geen realiteit

Da Graça noemt de uitspraak van Van Duin geen realiteit. "Het is inderdaad een droom, maar ik denk niet dat we moeten stoppen met het uitspreken van die droom."

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Frénk van der Linden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie