Cultuur & Media

'De dood hoeft niet erg te zijn'

foto: Pixarfoto: Pixar
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De dood hoeft niet erg te zijn'

[AVROTROS] De kerstvakantie staat voor de deur. En zoals we dat gewend zijn draaien er ook dit jaar weer mooie kerstfilms in de bioscoop. Zoals Paddington 2 en Coco. Filmkenner Rick de Gier besprak afgelopen donderdag (30 november) de nieuwe Pixar-film Coco in Langs de Lijn En Omstreken en is laaiend enthousiast: "Ook voor ouders is dit een heel mooie en leuke film. De decors zijn opnieuw fenomenaal en prachtig om te zien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opnieuw heeft Pixar een op het eerste gezicht groots en triest thema gebruikt als hoofdingrediënt voor een kinderfilm. Pixar neemt vaker grotere thema’s, om die in films op een toegankelijke wijze uit te leggen aan kinderen. Waar het in Wall-E ging over het einde van de wereld en in Toy Story de vergankelijkheid centraal stond, gaat het nu om de dood. En dat in een kinderfilm? Volgens De Gier is dat zeker niet voor het eerst. "Men heeft het eens geturfd; in zo’n 60% van alle Disney/Pixar-films komt de dood voorbij. Denk maar aan Bambi, Belle en het Beest, Sneeuwwitje en The Lion King."

Quote

Coco helpt kinderen de dood te begrijpen en soms zelfs in te zien dat de dood niet altijd erg hoeft te zijn

Rick de Gier

Maar Coco gaat nog een stap verder. In deze nieuwste film staat namelijk het dodenrijk centraal. Hoofdpersoon Miquel is twaalf jaar oud en wil graag muzikant worden. Maar dat is taboe in zijn familie. Zijn overgrootvader liet namelijk ooit de familie in de steek voor 'de muziek'. Miquel wil meer weten van z’n verstoten familielid en komt op magische wijze terecht in het dodenrijk, waar hij avonturen beleeft met zijn overleden familieleden.

Zeker geschikt voor kinderen

Toch wordt de film nergens zwaar. [spoileralert] Een mooi voorbeeld is volgens De Gier het moment waarop Miquel aan het einde van de film het dodenrijk verlaat en zijn overleden familie tegen hem zegt: 'We gaan je missen, we hopen dat je snel doodgaat.' De Gier: "Coco helpt kinderen de dood te begrijpen en soms zelfs in te zien dat de dood niet altijd erg hoeft te zijn." Ondanks het moeilijke thema is deze film dus zeker geschikt om je kinderen mee naartoe te nemen in de kerstvakantie. Een aanrader.

Ster advertentie
Ster advertentie