Cultuur & Media
NOS

Wetenschappers Koopmans en Gommers winnen Machiavelliprijs 2020

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschappers Koopmans en Gommers winnen Machiavelliprijs 2020

Hoogleraar virologie Marion Koopmans en arts Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, kijgen de Machiavelliprijs 2020. Die onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

"Marion Koopmans is een heel eminent wetenschapper die internationaal veel erkenning krijgt. Ze weet ontzettend veel, maar ze heeft het echt haar missie gemaakt om dat dag in dag uit met ons te delen zodat wij ook allemaal wat beter begrijpen wat er inmiddels bekend is over dat virus en wat niet. Diederik Gommers zoekt dan weer heel erg de dialoog op. Ook met tegenstanders van het beleid of met twijfelaars over de wetenschap", zei Marja Wagenaar, voorzitter van de Machiavelli-stichting, in het NOS Radio 1 Journaal.


'Groter begrip, zeker bij jongeren'

De jury van de Stichting Machiavelli prijst de twee voor hun "niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek. Enthousiast en onvermoeibaar weten zij keer op keer feiten en fabels over het virus te onderscheiden in een begrijpelijke taal."

Vooral het feit dat Koopmans en Gommers de dialoog aangaan met mensen die het gevaar van het coronavirus in twijfel trekken, en die kritiek hebben op het regeringsbeleid rond dat virus, kan op waardering rekenen van de jury. Het draagt bij "aan een groter begrip, zeker bij jongeren. Het siert Koopmans en Gommers dat zij het informeren van een breed publiek tot hun roeping hebben gemaakt, naast hun dagelijks werk in de zo urgente bestrijding van het coronavirus."

Ook bij NPO Radio 1 spelen Koopmans en Gommers een rol: elke week praten ze met Tijs van den Brink in de podcast Virusfeiten.

Eerdere winnaars

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door journalistiek collectief Bellingcat, voor hun "vernieuwende manier van onderzoeksjournalistiek". Eerdere winnaars in de 32 jaar dat de prijs wordt uitgereikt, zijn onder anderen de Onderzoeksraad voor Veiligheid, burgemeester Eberhard van der Laan, koningin Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

De prijs wordt op maandag 15 februari zonder publiek uitgereikt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort, de uitreiking kan via een livestream worden gevolgd op NPO Politiek.

Machiavelliprijs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie