Cultuur & Media
NOS

Het geheim van een duurzame sneaker

foto: Peterson Stoopfoto: Peterson Stoop
  1. Nieuwschevron right
  2. Het geheim van een duurzame sneaker

Van Air Max tot All Stars: de sneaker is tegenwoordig niet meer weg te denken. Maar heel duurzaam zijn de schoenen vaak niet. In Sneakers Unboxed, een tentoonstelling in het Design Museum Den Bosch, hebben ze toch een paar kunnen vinden. Van het Nederlandse duo Peterson Stoop.

Sneakers Unboxed: het geheim van de duurzame sneaker

Heel vanzelfsprekend was het niet voor Jelske Peterson en Jarah Stoop om de duurzame sneaker te gaan ontwerpen. Ze zaten eerst namelijk op de hoge hakken, vertellen ze in NOS Met het Oog op Morgen. "Zo'n iconische schoen."

Maar al vrij snel besloten ze om daarmee te stoppen. Stoop: "We kwamen erachter hoe intensief dat is om te maken. En slecht voor je gezondheid. Je werkt met lijm en carbon fiber wat in je bloedstroom terecht kan komen." Dus ging het roer om.

Tijdloos

De zoektocht was begonnen. "Het moest wel een iconische en tijdloze schoen worden. Dat is waar ons merk voor staat." Eerst werd er geprobeerd om met lijm op waterbasis te werken om zo een duurzamere sneaker te produceren. "Maar dat verkocht niet."

"Dus we gingen terug naar de studio en dachten: wat moeten we nu?" Peterson kwam met het idee wat nu de nieuwe sneaker werd. "Ik had toevallig een paar Air Force One aan. Dus we bedachten: laten we leren assymetrische zolen onder een sneaker zetten."

Populair

Dat bleek wel te verkopen. "Binnen een week hing een luxe warenhuis aan de telefoon of ze ze in konden kopen." Inmiddels hebben de vrouwen een sorteercentrum in Polen bereid gevonden om de juiste schoenen te selecteren. "Het moet het juiste merk zijn, het juiste model."

En ze gaan vooral over de toonbank aan de andere kant van de wereld, in Japan. "De winkelverkoop gaat daar goed." En wie de oceaan oversteekt, komt uit bij de populaire markt voor custom made sneakers, op maat gemaakt naar wens dus. "Op de webshop zien we veel Amerikanen. Die willen unieke schoenen."

Het prijskaartje is niet voor iedereen: vanaf 500 euro koop je een paar Peterson Stoop originals. Stoop vindt het wel meevallen. "Als je bedenkt hoeveel tijd en materiaal erin verwerkt is, is 500 euro eigenlijk goedkoop." Wie de schoenen niet zelf wil aanschaffen, maar wel wil bewonderen, kan tot en met 16 oktober terecht in het Design Museum.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie