Cultuur & Media
NOS

De behoefte aan poëzie in coronatijd is groot

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. De behoefte aan poëzie in coronatijd is groot

Ineens ging dichter Ingmar Heytze viral met zijn gedicht over de naderende lockdown. De laatste gewone dag heet het. De behoefte aan poëzie lijkt groot.

Quarantainegedichten en lockdowndichters

Video niet beschikbaar

“Er bleven maar reacties binnenkomen op Facebook en Instagram. Dat ben ik niet gewend”, vertelt dichter Ingmar Heytze in NOS Met het Oog op Morgen. “Ik schrijf wel eens een actueel gedicht en krijg dan wat reacties binnen, maar dit was echt tien keer meer dan gewoon.”

Poëzie

De dichter heeft gemerkt dat in coronatijd heel veel poëzie is ontstaan. “In maart 2021 zette dat al in, dat ging echt met gierende banden van start.” Rond deze tijd ontstond er ook een website die coronagedichten presenteerde; coronagedichten.nl. “Die site is ondertussen uit de lucht, maar ze hebben 900 gedichten.”

Daarnaast maakte de oprichter van uitgeverij PLINT Mia Goes een coronaeditie van het blad DICHTER. “Mia voelde zich zo mies toen ze in de tuin stond te klappen voor de zorgmedewerkers. Ze dacht: kan ik niet meer doen?” De editie werd binnen een korte periode gemaakt. Een prachtexemplaar, volgens Heytze. “Het was heel erg vroeg in de crisis dat die gedichten al op gang waren.”

Inspiratie

Ook schrijver en zangeres Aafke Romeijn ging gedichten schrijven tijdens de allereerste lockdown. Ze begon in die periode dingen op te merken die ze daarvoor nooit had gezien. “Ik ging veel meer wandelen en ik zag dingen die er natuurlijk altijd al waren, maar waar ik nooit echt bij stil had gestaan. Zoals wat mensen in hun voortuintjes hadden staan of de vrachtschepen die wel bleven varen”, legt ze uit. Dit soort beelden waren een grote inspiratiebron voor haar.

In plaats van het wachten met het publiceren van haar gedichten, deelde ze haar werk sneller. “Normaal gesproken gooi ik al die gedichten op een stapel en dan maak ik daar een bundel van, maar nu had ik heel erg behoefte om te delen.” Ze vertelt dat het komt, omdat ze zag dat mensen in hetzelfde schuitje als haar zaten.

Nieuwe lockdown

Nu er een nieuwe lockdown is afgekondigd, is Ingmar Heytze wel nieuwsgierig of er nu weer meer gedichten gemaakt gaan worden. “Dichters dragen graag voor, het is de meest directe vorm van contact met je publiek. Ik snap daarom heel goed dat je dan besluit op het gedicht op Instagram te zetten. Dat kan je altijd wel doen. Ook als je thuis zit, het is echt een fantastisch medium.”

De behoefte aan poëzie in coronatijd is groot

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie