Cultuur & Media
KRO-NCRV

Still standing: Elton John 75 jaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Still standing: Elton John 75 jaar

Generaties groeiden op met zijn muziek en nog steeds scoort sir Elton John hits. Vrijdag werd hij 75 jaar en toen radio-dj Gerard Ekdom hem in 2019 live zag, rolde de tranen over zijn wangen. Bij Spraakmakers vragen we Ekdom wat de Britse popster zo goed maakt.

'Waanzinnige muzikant'

"Hij is gewoon een waanzinnige muzikant", zegt Ekdom. Ook zijn manier van werken was bijzonder, zegt de radio-dj. "Hij schreef zelf geen teksten, dat deed Bernie Taupin, hij schreef daar vervolgens de muziek bij."

Ekdom stelt zich voor hoe Elton John een "droge tekst" van Taupin krijgt en daarmee achter de piano gaat zitten. "Er ontstaat iets. Hij hoort de muziek in zijn hoofd en kan dat uiten. Ze waren een soort Lennon en McCarty op afstand."

Relevant blijven

Het succes van Elton John, die in het echt eigenlijk Reginald Dwight heet, is volgens Ekdom zijn uitgebreide oeuvre dat al meer dan een halve eeuw muziek omvat. "Hij houdt stand door altijd relevant te blijven." Zijn liedjes hebben de tand des tijds overleefd en ook nu scoort hij nog hits zoals onlangs Dua Lipa. "Elke keer als je het niet verwacht komt hij als een sluipschutter terug."

Dat deed hij ook in de jaren '90 toen hij na een tijd afwezigheid de songtrack voor de film The Lion King schreef. "Het werd een wereldhit en weer een nieuwe generatie leerde Elton John kennen."

Lady Di

Elton John herschreef en zong het lied Candle in de Wind op de begrafenis van Lady Diana. Die single werd 33 miljoen keer verkocht, vertelt Ekdom. “Mensen kochten het als een soort van rouwkaart.”

De radio-dj noemt het slim dat op de achterkant van deze single een ander liedje stond. "Daarop stond Something about the way you look tonight. En zo hadden ook 33 miljoen mensen dat nieuwe nummer gehoord."

Ster advertentie
Ster advertentie