Cultuur & Media
BNNVARA

Wong-Loi-Sing: 'Mijn blik is gericht op structurele verandering'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wong-Loi-Sing: 'Mijn blik is gericht op structurele verandering'

Actrice Yootha Wong-Loi-Sing vertrok naar Amerika omdat ze in Nederland wat miste: ze zocht naar een uitdaging. "De discomfort zone is belangrijk om jezelf te prikkelen en om te groeien", zegt de actrice in De Nieuws BV. En die uitdaging? Die vond ze zeker aan de andere kant van de oceaan.

Nooit meer hetzelfde: Yootha Wong-Loi-Sing

Yootha Wong-Loi-Sing kwam begin dit jaar groot in het nieuws met de winst van de juryprijs op het festival SXSW voor haar hoofdrol in Really Love. Ze is nog niet naar Texas geweest om de prijs op te halen want corona gooide roet in het eten.

"De film is nog niet uit. Ze hebben wel de juryprijzen en de andere prijzen door laten gaan. Ik stond op het punt om daar naar toe te gaan. Het was een dag voordat het reisverbod werd aangekondigd. Maar ik zit wel liever hier dan in Texas moet ik zeggen hoor." De prijs heeft ze nog niet thuis ontvangen: "Ik ga nog even een mailtje sturen. Ik weet niet wat voor prijs het is. Maar wat het ook is, ik wil het hebben!"

Nooit Meer Hetzelfde - Acteurs

In het nieuwe deel van de serie 'Nooit meer hetzelfde' van De Nieuws BV vertellen acteurs over de rol die hun leven veranderde. Misschien is het de rol zelf, het kruipen in de huid van een ander, of juist alles wat daaromheen gebeurt, dat invloed heeft gehad op hun blik op hun vakgebied of de wereld.
Eerder in deze serie vertelden advocaten, politieagenten en oorlogsjournalisten over levens veranderende ervaringen.

Uitdaging in Amerika

Yootha Wong-Loi-Sing verruilde Nederland voor Amerika en mocht daar de rol spelen die haar leven veranderde. Ze vertrok naar Los Angeles, omdat ze in Nederland wat miste. "Het was vooral de zoektocht naar uitdaging. Ik heb een passie voor acteren en op een gegeven moment had ik niet het gevoel dat ik mezelf echt kon uitdagen. Ik denk dat uitdaging en een soort van discomfort zone belangrijk is om jezelf te prikkelen en te blijven groeien."

"Dat zit hem in iets heel voor de hand liggends, namelijk, dat bij de rollen die ik hier krijg of waar ik auditie voor doe, daar relatief weinig hoofdrollen in zitten", legt Wong-Loi-Sing uit. "En dan zit het me niet per se in het me kunnen profileren als de hoofdrolspeelster, maar gewoon een rol waar je je tanden in kan zetten. Een rol die je uitdaagt en met een bepaalde complexiteit die een kleinere rol niet heeft. Voor mij als zwarte vrouw in Nederland betekende het wel van ja, ik wil wel verder kijken."

Het had Wong-Loi-Sing niet uitgemaakt of ze die uitdaging nou zou vinden in Bollywood, Suriname, Denemarken of in Hollywood: "Als er maar ergens goede verhalen verteld worden waar ik mezelf in kan herkennen. Waarin ik het gevoel heb dat ik iets kan bijdragen als actrice of als mens. Het werd dus L.A."

Ruby in de serie Love is_

Wong-Loi-Sing speelde de rol van Ruby in de serie Love Is_ van Oprah. De serie gaat over twee zwarte schrijvers die allebei in de jaren 90 naar L.A. verhuizen. Yootha speelt het vriendinnetje van de hoofdrolspeler. In eerste instantie zag ze de rol vanuit een heel persoonlijk perspectief: "Het was een persoonlijk doel wat ik aan het verwezenlijken was. Ik was op zoek naar die nieuwe uitdaging als 'Yootha de actrice'. Maar ik had wel altijd zoiets van: wat betekent het om actrice te zijn. Betekent het alleen dat je in dienst staat van een regisseur?"

"Ik geloof, en misschien is dat mijn sociologische achtergrond (Wong-Loi-Sing heeft sociologie gestudeerd, red.), in de impact van film op de maatschappij. Wat voor narratief wordt er gedeeld met het publiek. Hoe je het ook wendt of keert, dat heeft heel veel invloed op hoe mensen denken en zichzelf terugzien op beeld", aldus Wong-Loi-Sing.

Een belangrijke les

Eenmaal in Amerika liep Wong-Loi-Sing tegen de eerste hobbel aan. Wong-Loi-Sing: "Er werd ineens getwijfeld aan mijn blackness door de mensen die deze serie gingen maken. Mijn achternaam is Chinees, ik kom uit Nederland, in hoeverre kan ik mezelf identificeren met waar zij voor staan, vroegen de makers zich af."

Het was de eerste keer dat Wong-Loi-Sing geconfronteerd werd met de vraag of ze wel zwart genoeg was, in plaats van of ik wel wit genoeg was: "Ik vond dat geen legitieme vraag natuurlijk. Ik begreep hem wel, maar ik vond het eerder hun probleem dan mijn probleem. Ik bedoel, dat jij niet weet waar Suriname ligt, of dat jij geen idee hebt van de diaspora en hoe dat allemaal leeft."

Het was een hele waardevolle les. "Het is voor mij gewoon life changing geweest in die zin dat ik voor het eerst mijn identiteit breder moest trekken. Nog breder dan dat ik hem al in gedachten had. Door die stap naar Amerika heb ik geleerd dat ik een 360 black identity moet hebben. Je hoeft niet alleen zwart te zijn wanneer je uit Amerika komt uit New York of uit L.A. Nee, je kan ook uit Suriname komen en opgegroeid zijn in Rotterdam West. Het heeft mijn ogen geopend over mijn identiteit en hoe de wereld in elkaar zit."

Haar functie als actrice

Het heeft Wong-Loi-Sing ook anders laten kijken naar haar functie als actrice: "Ga je daar heen als actrice, als individu die succes najaagt of ga je inzien dat er een bigger picture is. Ik heb meer verantwoordelijkheid naar de wereld. Ook voor mij in die zwarte community en de functie die je daar in speelt. Die representatie is veel essentiëler voor verandering en dat is groter dan ik die gewoon filmpjes wil maken."

Die representatie komt ook weer terug in de films die we in Nederland zien. De serie en films waar Yootha in speelt in Amerika zijn zwarte liefdesverhalen en dat zie je niet terug in Nederland: "Ik heb hier nog nooit een film gezien die daarover gaat, waar je hetzelfde ziet, maar dan met twee zwarte acteurs. Dat is iets wat wel onder gerepresenteerd is."

'Mijn blik is gericht op structurele verandering'

De Black Lives Matter beweging stemt Wong-Loi-Sing hoopvol, maar ze is ook strijdbaar. "We zijn allemaal massaal aan het protesteren en er zijn zwarte vakjes op Instagram gedeeld. Maar, mijn blik is vooral gericht op de structurele verandering. Ik denk dat er toch een soort van empowerment is onder de zwarte gemeenschap waarbij het niet meer gaat om het kloppen op de deur van 'hé laat mij ook eens een keer in je film spelen'."

"Ik denk dat het vooral heel erg empowering heeft gewerkt in de zin dat veel makers zelf hun verhaal gaan vertellen", zegt Wong-Loi-Sing. "Als ik het heb over ondervertegenwoordiging in de Nederlandse filmindustrie dan bedoel ik niet letterlijk de headcount van zwarte gezichten die je op TV ziet. Ik heb het over de inhoud van de verhalen die er verteld worden."

Of Wong-Loi-Sing de aangewezen persoon is om die verhalen in Nederland te gaan vertellen? "Nou dat is inderdaad wel waar ik nu sta", zegt de actrice. "Ik zou heel graag in Nederland willen werken en creëren. Dat zouden dan verhalen zijn waar ik mezelf in herken, waar ik mijn wereld in herken. Een moderne wereld."

Nooit meer hetzelfde: Yootha Wong-Loi-Sing

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie