Cultuur & Media
KRO-NCRV

Revival van de Nederpop: 'Voor muziek is het goed als het slecht gaat in de wereld'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Revival van de Nederpop: 'Voor muziek is het goed als het slecht gaat in de wereld'

Artiesten als Goldband, Froukje en S10 zijn mateloos populair en die populariteit heeft overeenkomsten met een andere tijd uit de Nederpopgeschiedenis: die van de jaren ’80. En volgens popkenner Rens Dietz bij Spraakmakers, ligt net als toen engagement aan de basis van deze Nederpoprevival.

Corona

Veertig jaar na hét hoogtepunt van de Nederpop (het album 4us van Doe Maar) floreert dankzij een ander virus de Nederlandstalige pop als nooit tevoren. In de jaren ’80 was er vooral economische malaise en een dreiging van een kernoorlog, wie nu jong is zal zich vooral de lockdowns herinneren. "Muziek fungeert dus als doorgeefluik van de problemen die spelen in de wereld", zegt Dietz.

Het nummer De Langste Nacht van de Haagse band Goldband luistert volgens de popkenner als een soort post pandemic song. "Net als toen is ook nu de muziek maatschappelijk geëngageerd." Froukje zingt in Groter dan ik over de wereld die in de fik staat en Merol heeft het in haar muziek over vrouwenrechten en gelijkheid. "Oorlog inflatie, klimaatcrisis. Voor muziek is het goed als het heel slecht gaat in de wereld."

De bom, de muur

In de jaren ’80 zong Doe Maar over de bom, Klein Orkest schrijft het nummer Over de Muur voor een demonstratie en de Frank Boeijen Groep bezingt discriminatie in het nummer Zwart Wit.

De populariteit van nu is terug te zien aan het aantal Nederlandstalige artiesten die gestreamd worden op Spotify en die in de Top 2000 en Top 40 staan. De coronacrisis zorgde er ook voor dat meer Nederlandse bands op festivals geprogrammeerd werden.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie