Cultuur & Media

Twee jonge Franz Liszt-liefhebbers spelen zijn werk: 'Hij was een pionier'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee jonge Franz Liszt-liefhebbers spelen zijn werk: 'Hij was een pionier'

In Utrecht vinden vandaag de voorrondes van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours plaats. Het Liszt Concours in Utrecht wordt elke drie jaar gehouden en geldt als een van de meest prestigieuze muziekconcoursen ter wereld. Pianisten tussen de 17 en 29 jaar kunnen meedoen. Twee deelnemers waren te gast in NOS Met het Oog op Morgen: Florian Verweij en Yang Yang Cai.

"Listz heeft heel veel toegevoegd aan de pianotechniek met de muzikale werken die hij in die tijd heeft geschreven. Hij gebruikt bijvoorbeeld heel veel arpeggios. Dat zijn drie klanken die omhoog of naar beneden gaan. Zoiets kwam in de periode voor de romantiek niet voor", aldus Verweij.

"Liszt is spectaculair. Vroeger vielen de vrouwen bij bosjes neer als je hem zagen spelen. En zijn muziek heeft nog steeds dat effect op het publiek. Zo overweldigend. Het voelt groots, maar hij heeft ook een hele emotionele kant. Dat is Liszt voor mij", zei Yang Cai.

Pionier

"Hij was een pionier. Alles wat hij deed was nieuw en indrukwekkend. Hij was een rockster", zei Verweij. "Het stuk dat ik speel voor de voorrondes is een tarantella. Dat is een Italiaanse dans uit Napels en verwijst ook naar de beet van een spin. Dat je heel snel en wild moet dansen om het gif uit te zweten. Mijn eerste pianoleraar zei dat je moet denken aan de een Italiaan die vol overgave dit lied zingt voor het raam van zijn geliefde."

"Op het einde van het stuk komen heel veel repeterende noten, wanneer je een noot heel vaak achter elkaar indrukt. En in de tijd dat Liszt leefde was dat een nieuwe ontwikkeling, want het was daarvoor niet mogelijk om een toets maar voor de helft in te drukken. Door die ontwikkeling aan het instrument, kon je veel sneller repeteren. Dat heeft Liszt ook gebruikt in dit stuk."

Strijd

Verweij: "Als musicus ben je nooit uitgeleerd. Als ik opnames van mezelf terugluister van tien of vijf jaar geleden, dan pik ik er elke keer weer dingen uit die ik nu beter zou doen. Het is leuk om te winnen, omdat je dan ook een begeleidingstraject wint wat je ontwikkeling een grote impuls kan geven, maar ik focus me vooral op mijn eigen proces. Ik vind het ook leuk om naar de andere kandidaten te luiteren. Ik zie het niet als een strijd."

Yang Cai: "Veertig mensen doen mee in de voorrondes. Daarna gaan er tien door naar het festival in september. Dan is de halve finale met vier rondes. Enkele dagen later is de finale met orkest." Het is dit jaar de twaalfde editie van het Liszt Concours. Eén keer, bij de eerste editie in 1986, was er een Nederlandse winnaar. Dat was Martyn van den Hoek.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie