Cultuur & Media
HUMAN

Wat blijft na de dood van Folke Nauta?

foto: Familie Nautafoto: Familie Nauta
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat blijft na de dood van Folke Nauta?

In 2023 moest de Nederlandse muziekwereld afscheid nemen van Folke Nauta. Geboren op 26 april 1973 in Hengelo, Overijssel, was Folke een pianovirtuoos wiens leven een ongekend parcours volgde, doordrenkt met triomfen, tegenslagen en een onstuitbare passie voor muziek. Zijn reis, getekend door zowel genialiteit als strijd, laat een nalatenschap achter die diep in het hart van vele muziekliefhebbers zal blijven resoneren.

#22 - Folke Nauta (26 april 1973-5 augustus 2023) (S03) - Wat blijft

Folke Nauta studeerde aan het Conservatorium in Amsterdam bij de legendarische Jan Wijn. In 1994 schreef hij geschiedenis door als eerste Nederlander het prestigieuze Scheveningen Internationaal Pianoconcours te winnen. Zijn carrière leek zich in een constante stroomversnelling te bevinden, met optredens die hem over de hele wereld voerden. Samen met violiste Janine Jansen bestormde hij de internationale podia, een duo dat symbool stond voor de belofte en het talent van een nieuwe generatie musici.

Maar het leven van Nauta kende ook een schaduwzijde. Juist toen hij zijn doorbraak beleefde overleed zijn jongere broer. En later, in 2010, werd bij hem een spieraandoening vastgesteld, genaamd focale dystonie, ofwel muziekkramp. Deze aandoening veroorzaakte een langzaam verlies van controle over de buitenste vingers van zijn rechterhand, een onvoorstelbare tegenslag voor een pianist. Toch weigerde Folke zich te laten ontmoedigen. Hij stortte zich op werken voor piano linkerhand en speelde vanaf toen met links. Zoals zijn vriendin Cora Greevenbosch het beschrijft: "Muziek was voor Folke echt alles. Hij stond ermee op en hij ging ermee naar bed. De hele dag had hij muziek in zijn hoofd."

Onstuitbare wil om te creëren

Janine Jansen, die in de jaren negentig samen met Folke optrad, herinnert zich hun samenwerking als bijzonder intensief. "We waren heel erg aan elkaar gewaagd, maar ook heel anders. Ik was intuïtiever, Folke wilde altijd verder zoeken en dingen controleren," vertelt ze. Die dynamiek maakte hun optredens uniek en onvergetelijk. "Hij was zo oprecht en lief, zonder poespas. Als hij iets zei, was het recht uit het hart."

Folke Nauta overleed op 5 augustus 2023 in Bussum. Hij leed aan ernstige depressies. Wat blijft na de dood van Folke Nauta is naast een zoon - een zeer muzikale zoon zelfs - een herinnering aan een man met de onstuitbare wil om te creëren en een onnoemelijke kracht om ook moeilijke tijden te lijf te gaan.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie