Cultuur & Media
NTR

Moniek Merkx: 'Ik hou ervan dat iedereen een stevige positie heeft'

foto: Moniek Merkxfoto: Moniek Merkx
  1. Nieuwschevron right
  2. Moniek Merkx: 'Ik hou ervan dat iedereen een stevige positie heeft'

Moniek Merkx was tot 1 januari artistiek directeur van Maas theater en dans, een jeugdtheatergezelschap in Rotterdam. Ze is al bijna 35 jaar werkzaam binnen het Nederlandse theater, in eerste instantie niet per se voor de jeugd, maar dat is gaandeweg wel haar gebied geworden. In Kunststof vertelt ze onder andere over haar afscheidsvoorstelling Ik ben er even niet, die op 7 januari in première zou gaan, maar door de lockdown is uitgesteld.

Sneeuwwitje in een petticoat

Moniek Merkx won in de loop der jaren vele prijzen, waaronder een Tony Award in Amerika. Zij werkte toen bij een gezelschap in Minneapolis. Ze maakte een voorstelling waarin Sneeuwwitje, de zeven dwergen, Rapunzel én andere sprookjesfiguren door het bos liepen. De Amerikanen vonden dat Sneeuwwitje een Disney jurk aan moest, voor de herkenbaarheid. Moniek bedong vervolgens dat die jurk dan in ieder geval heel kort moest zijn, en met een Petticoat.

Fan van ensembles

Moniek kiest in haar stukken altijd voor ensembles. "Misschien komt dat wel door het grote gezin waar ik uit kom, acht kinderen maar liefst. Ik ben geen regisseur van hoofd- en bijrollen. Ik hou ervan dat iedereen een stevige positie heeft. Ik wil graag meerdere figuren naast elkaar kunnen volgen. Dat is ook het mooie van theater, je kunt heel goed verschillende verhalen simultaan vertellen."

Je eigen showballet

Haar afscheidsvoorstelling Ik ben er even niet had ze al lang voor de coronacrisis bedacht. Op een draaischijf met allemaal kleine kamertjes zouden verschillende solo’s te zien zijn. "Ik wilde juist de rustige introverte wereld van kinderen laten zien, de binnenwereld waarin je even in je eigen droom mag zijn, in je eigen game, je eigen showballet, wat je ook maar doet als geheim op je kamer."

"Maar ik had niet kunnen voorspellen dat dit nu werkelijk zo geleefd wordt, tot de droevige kant toe."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie