Zoetsappige liefde van Connie Palmen en tranen door Ronald Giphart: deze boeken moet je lezen
- Nieuws
- Zoetsappige liefde van Connie Palmen en tranen door Ronald Giphart: deze boeken moet je lezen
Af en toe lees je een boek waarbij je tussen de regels door verdwijnt. Waarin de woorden langs jouw ogen flitsen en het boek met ezelsoren gelezen achterblijft. Soms, ben je zo in de greep van een boek, dat het iets in je verandert. De boeken die die indruk hadden op kunstkenner Yuki Kho en cabaretier, acteur en muzikant Korneel Evers delen ze in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Yuki Kho noemt zich een 'verstokte e-readlezer', wat betekent dat ze een boel boeken tegelijkertijd leest. Toch raadt ze het anderen af om dat te doen, "want het is absoluut niet goed voor je concentratievermogen". Het zorgt er wel voor dat ze op haar Instagram veel boekentips kan delen. "Mijn vrienden worden gek, want als ik een boek gelezen heb dat ik echt geweldig vind, hou ik er niet meer over op. Dus meestal, om hun te sparen, gooi ik het online."
Korneel Evers leest daarentegen niets door elkaar. "Als ik lees, dan moet ik wel in dat ding een soort van kunnen verdwijnen. Als ik allemaal dingen door elkaar zou lezen heb ik een beetje het gevoel dat ik een film kijk, op pauze zet, een andere film kijk, op pauze zet, dus nee, dat zou ik niet kunnen."
Als ik lees, dan moet ik wel in dat ding een soort van kunnen verdwijnen.
Sportboeken en muziekbiografieën
Ondanks dat Evers het boek Ode aan mijn club over FC Utrecht schreef, is hij niet een sportboekenlezer. Integendeel, "ik lees bijna nooit sportboeken", zegt hij. "Als ik erin begin, kom ik er vaak niet door. Toen ik nog veel met de trein ging las ik romans. De laatste tijd lees ik veel biografieën, vooral van muzikanten." De laatste muziekbiografie die hij las ging over Kurt Cobain. "Niet een goede zet," zegt Evers, "je komt echt niet vrolijk je vakantie uit."
Een mooi boek is het wel. Maar de allerbeste biografie die Evers las was is van Slash van Guns 'n Roses. "Zelfs als je niet van hun muziek houdt. Het is heel goed geschreven - hij heeft het niet zelf geschreven. Het is fantastisch. Je ligt echt krom, in een deuk, om dingen die ze hebben gedaan onder invloed van heroïne. Het is heel heftig ook natuurlijk, maar het is zo grappig beschreven."
Ik omhels je met 1000 armen
Maar, dat is niet het boek dat Evers heeft uitgekozen als boek dat hem inspireerde. Hij heeft namelijk Ik omhels je met 1000 armen meegenomen van Ronald Giphart. Evers: "In mijn tienerjaren was ik alleen maar bezig met muziekmaken. Dan ben je veel tijd kwijt aan leren gitaarspelen en dat soort dingen. Op een gegeven moment heb je die boekenlijst op school en ik wist dat er een discussie was of je Giphart mocht lezen. Dus toen dacht ik, dan ga ik Giphart lezen".
Ik voelde hetzelfde als destijds met dat boek
Een goede keuze was dat. Voor de cabaretier waren dat de eerste boeken die hij verslond. "Toen deze uitkwam wilde ik hem natuurlijk ook lezen. Waarom dit boek mij gegrepen heeft is denk ik omdat ik in de transitie zat naar volwassenheid of zo. Maar ik ben een soort emotieloze hork. Alleen, in het boek komt op een gegeven moment een miskraam voor, dat kwam voor mij geheel onverwacht, toen had ik tranen in mijn ogen."
Evers: "Ik wist altijd wel, ik wil later wel kinderen, maar dat er bij voelde... Ik huil ook nooit bij films. Wat bizar dat ik bij het stuk waarbij hij zijn moeder verliest - waarbij je je alles kan voorstellen - dat je daar lekker doorheen leest. En ineens een kind dat ze nog niet kenden dan niet. Later toen wij een miskraam kregen, ging ik ook gelijk terug naar dat boek, van 'ohja dit was het', zo is dat dus. Ik voelde hetzelfde als destijds met dat boek."
IM
Het boek dat Kho inspireerde was IM van Connie Palmen. Volgens Kho een klassieker, "maar wordt door heel veel mensen ook verschrikkelijk gevonden omdat het een heel theatraal liefdesverhaal is. Maar het wordt ook als een ode aan de grote liefde gezien. Het was het eerste 'volwassene boek' dat ik ooit las en sindsdien heel vaak herlezen". Elke keer leest het dan ook wat anders. "Je groeit een beetje mee met het boek."
"Ik was iets van dertien. Het was tijdens zo'n lange zomervakantie dat je jouw eigen boeken al uit hebt en dan maar het boek gaat lezen dat je ouders mee hebben. En zodoende raakte ik wel positief verbaasd. Ik denk ook dat ik het toen niet helemaal begreep en het meer lees als een soort lekkere romcom. Zo kan je het ook lezen. Maar als ik het nu lees denk ik, waarom was je in godsnaam bij hem want het was helemaal geen leuke man."
Zoetsappigheid verheven tot literatuur
Toen Kho het er met haar ouders over had zei haar vader dat het één van zijn lievelingsboeken is. "Maar ik moet eigenlijk eens aan hem vragen waarom dan", zegt de kunstkenner, "want het is wel leuk om met je ouders op die manier over liefde te praten."
Hoe heerlijk dat je gewoon meerdere keren in je leven zo stapelverliefd kan worden
Het boek gaat over haar toenmalige liefde Ischa Meijer - vandaar dus ook de titel IM. "Maar IM staat ook voor in memoriam. Het is ontzettend tragisch, maar zeker als je naar het grotere verhaal kijkt. Daarna is ze nog een liefde verloren, Hans van Mierlo, en daar heeft ze ook een boek over geschreven, wat weer zo ontzettend raakt."
Kho: "Ik vind het mooi dat ze laat zien dat op het moment dat je verliefd bent, dat je denkt 'dit is mijn grote liefde en dit is voor altijd', maar dat je dat meerdere keren in je leven kunt meemaken. Dat klinkt misschien heel zoetsappig maar ik vind het heel mooi dat zij daarvoor gaat staan en tot literatuur heeft verheven. En dat niet alleen als troost, maar hoe heerlijk dat je gewoon meerdere keren in je leven zo stapelverliefd kan worden."