Cultuur & Media
BNNVARA

Femicide: elke acht dagen wordt een vrouw in Nederland vermoord

foto: Bnnvarafoto: Bnnvara
  1. Nieuwschevron right
  2. Femicide: elke acht dagen wordt een vrouw in Nederland vermoord

Iedere 8 dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord. Bijna altijd door haar partner, of ex-partner. Én bijna altijd omdat zij besluit uit de relatie te stappen. In de documentaire Femicide delen de nabestaanden van slachtoffers hun verhaal. "Vrouwenmoord, meestal gepleegd door mannen, dat vinden we een moeilijk beestje om bij de naam te noemen", zegt Jens van Tricht van Stichting Emancipator in De Nieuws BV.

"Ik merk ook als we dat vertellen tegen mensen dat ze zich dat niet realiseren. Het is echt shocking. We denken altijd dat het veel gebeurt, maar buiten Nederland, dat daar het geweld tegen vrouwen extreem is", zegt Wanda Beemsterboer, de moeder van femicide-slachtoffer Nadine.

'Familiedrama'

Het is nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om geweld tegen vrouwen in het algemeen, zegt Jens van Tricht van stichting Emancipator. "Eigenlijk is het vooral heel tekenend dat er zo weinig aandacht naar uitgaat. We doen alsof het een non-probleem is, terwijl het dus een gigantisch probleem is", aldus Van Tricht.

Bij incidenten waar sprake is van femicide, vrouwen die vermoord worden omdat zij vrouw zijn, gaat het gauw over 'een familiedrama' of een 'gezinsdrama'. Waarom wordt die niet als 'vrouwenmoord' bestempeld: waarom wordt het beestje niet bij de naam genoemd? Van Tricht: "Vrouwenmoord, meestal gepleegd door mannen, dat vinden we een moeilijk beestje om bij de naam te noemen. Bij 'gezinsdrama' wordt een gelijkwaardigheid gesuggereerd, alsof het tussen twee partners mis is gegaan terwijl één iemand ver over de grens is gegaan."

"Vaak noemen we het een 'gezinsdrama' wanneer het gaat over witte mensen. En als het niet witte mensen zijn of mensen met een migratieachtergrond, dan denken we dat het met cultuur of eer te maken heeft. 'Gezinsdrama' wordt selectief gebruikt", aldus Van Tricht.

Ernstige vorm van femicide

16 jaar geleden werd de dochter van Wanda en Jacques Beemsterboer, Nadine, vermoord. Na een relatie van drie jaar zette Nadine een punt achter haar relatie. Wanda: "Omdat hij steeds gewelddadiger werd. Zij studeerde, hij vond dat lastig. Hij wilde haar steeds meer inbinden, hij vond het moeilijk als ze met vriendinnen uitging. Zelfs als ze met mij ging winkelen belde hij regelmatig. Dus hij wilde constant weten waar ze was. Op een gegeven moment pikte ze dat niet meer en heeft ze het uitgemaakt."

"Toen is er een eng vuurtje bij hem gaan branden", zegt Wanda, "zo van, dan gaat zij verder met haar leven en wie ben ik dan nog?" Vervolgens heeft hij messen in zijn huis verstopt. Hij is dagenlang cocaïne tot zich gaan nemen, en heeft haar naar zijn huis toe gelokt. "Dat is een ernstige vorm van femicide", aldus Wanda.

"Het idee is, als jij mij verlaat, dan wil ik dat niemand jou heeft. Daar zit voor mij een kern in, dat mannen zich in hun eer aangetast voelen en dat begint van jongs af aan, dat mannen een overwicht moeten hebben op vrouwen", legt Wanda uit.

Leven na zo'n nachtmerrie

Hoe ga je na zo'n nachtmerrie nog door? "Als je mij dat vroeger, toen mijn beide kinderen nog leefden had gevraagd, had ik gezegd, 'Als een van mn kinderen iets overkomt, leg me er dan maar naast'. Maar op de een of andere manier hebben we de kracht gevonden om ermee door te gaan en hebben we het omgezet in acties", aldus Wanda.

De 2Doc Femicide is zaterdag 10 december om 22:05 te zien op NPO 2.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie