Binnenland
AVROTROS

'Nederlandse aanpak femicide schiet tekort', zegt Kirsten van den Hul

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse aanpak femicide schiet tekort', zegt Kirsten van den Hul

In de aanpak van huiselijk geweld schiet Nederland op bepaalde punten nog behoorlijk tekort, zegt voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA Kirsten van den Hul in MISCHA!. Zo zou er een nationaal coördinator huiselijk geweld komen, maar die is er nog altijd niet. Ook de GREVIO-commissie, een commissie die controleert of internationaal gemaakte afspraken worden nageleefd, heeft kritiek op het Nederlandse beleid.

#145 - Kirsten van den Hul - MISCHA!

In de Istanbul-conventie uit 2014 staan internationale afspraken in de aanpak van partnergeweld. Van den Hul: "Voor een deel doet Nederland dat goed, we hebben opvanglocaties en organisaties die zich inzetten voor hulpverlening." Maar Van den Hul wijst op de kritiek van de GREVIO-commissie: de genderneutrale insteek van het Nederlandse beleid zou juist betekenen dat er geen aandacht is voor de kwetsbare positie van vrouwen.

'Spreek niet van crime passionel of huiselijk geweld maar van femicide'

Volgens Van den Hul is bovendien een landelijk actieprogramma "nagenoeg stopgezet" omdat de financiering stroef verliep. "Voor een heleboel innovatieve concepten en programma's die daaruit konden worden ontwikkeld is de toekomst nu onzeker."

Van den Hul vindt dat ook media een verantwoordelijkheid hebben. "Er wordt gesproken over drama's in de relationele sfeer, of zelfs een crime passionel. Dat vind ik helemaal erg, alsof het iets met passie te maken heeft. Taal doet wat met mensen, en als je het zo blijft noemen wordt het iets minder erg." Van den Hul spreekt overigens zelf over "femicide" en niet over "huiselijk geweld", want dat laatste klinkt "veel te gezellig".

Van den Hul was tot maart 2021 actief in de Kamer, en zette zich ook in voor de bestrijding van femicide. Ze is nu verbonden aan Dutch Culture, een organisatie die de Nederlandse cultuur en creatieve sector internationaal op de kaart wil zetten. Van den Hul hoopt dat haar opvolgers in de Kamer blijven strijden tegen femicide.


#145 - Kirsten van den Hul - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie