Cultuur & Media
NTR

Diederik Jekel: 'Ik kon echt rust vinden in getalletjes'

foto: Diederik Jekelfoto: Diederik Jekel
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Jekel: 'Ik kon echt rust vinden in getalletjes'

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel begint een eigen YouTube-kanaal over klimaatverandering. Hij heeft zijn baan als presentator voor het tv-programma De Kennis van Nu opgezegd om zich te concentreren op zijn nieuwe project. In Kunststof vertelt hij over Jekels Climate Channel.

'Wortelkanaalbehandeling'

"Klimaatverandering, het is een heftig en negatief onderwerp," begint Diederik, "waarbij mensen bijna direct de radio weer willen uitzetten. Het is een soort wortelkanaalbehandeling. Maar we moeten het erover hebben, het is zo belangrijk. Ik zelf denk dat het grote gevolgen gaat hebben als we als mens niets doen. Uiteindelijk gaat het over elk mogelijk facet van ons leven als burger."

Quote

Ik heb respect voor pretty much iedereen

Diederik Jekel

"Het wordt heel erg in de politiek getrokken. Er wordt ook veel onzin over gepraat. Veel discussies raken gepolariseerd omdat mensen soundbites van elkaar napraten zonder daadwerkelijk te weten hoe het zit." Daarom is het volgens Jekel noodzakelijk om dingen helder uit te leggen. "Het lijkt ingewikkeld, maar ik denk dat het echt wel te begrijpen is."

"Ik zit in een soort bijzondere plek, ik spreek wekelijks allerlei wetenschappers. Ik begrijp waar de wetenschappers over praten, maar zij zijn vaak niet in staat om die vertaalslag te maken. En ik vind het zo belangrijk om dat kennisgat te dichten. Dan weten we allemaal veel beter hoe het ervoor staat en wat we kunnen doen. Ik zie mezelf echt als bruggenbouwer."

Liefde voor getallen

De wetenschapsjournalist is een uitlegger van nature. "Dat heb ik altijd gehad", beaamt Diederik. "Ik heb als kind al een spreekbeurt gehouden over het atoom. Er zit een soort veiligheid in b├Ętawetenschap. Er zit een veiligheid in getalletjes. Het zijn feiten. Ik kon echt rust vinden in getalletjes. Daar heb ik altijd wel een liefde voor gehad en een veiligheid in gevoeld."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie