Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Luister naar Bob Ross, je hoeft de lat niet zo hoog te leggen'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Luister naar Bob Ross, je hoeft de lat niet zo hoog te leggen'

Singer-songwriter en cabaretier Peter van Rooijen staat voor het eerst sinds corona weer op de planken. Met zijn voorstelling Liefde, dood en Bob Ross breekt hij een lans voor het kleinburgerlijk bestaan. "Het kan enorm bevrijdend werken om niet van alles te willen bereiken in het leven", vertelt hij bij Spraakmakers.

Waarom toch die verwijzing naar Bob Ross? "Vanwege zijn instelling: het maakt niet uit of je kunt schilderen of niet, doe gewoon maar mee. En de kans is groot dat je nog versteld staat ook."

De lat niet te hoog leggen, dat is de rode draad door de voorstelling van Van Rooijen, die voornamelijk uit liedjes bestaat. “Onderaan de streep gaat het over het loslaten van het idee dat je iets zou moeten bereiken in het leven.”

'Je bent niet belangrijk'

“Ik heb het idee dat mensen wordt voorgehouden dat ze belangrijk zijn en alles uit het leven moeten halen”, gaat Van Rooijen verder. “Terwijl je daar volgens mij helemaal niet gelukkig van wordt. Ik denk dat beseffen dat jouw aanwezigheid er in wezen niet toe doet en heel veel mensen niet met jou bezig zijn zoals jij met jezelf bezig bent - heel bevrijdend kan zijn.”

“Het is niet dat niks ertoe doet, maar jé doet er niet toe. Waarom zou je je er druk over maken als het niet zo belangrijk is? Kun je dan niet beter zijn wie je bent, zonder daar dan bang voor te zijn? Zonder bang te zijn voor het oordeel van anderen?”

Luister naar een van de nummers uit de voorstelling getiteld Alles is makkelijk:

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie