Cultuur & Media

Saman Amini: 'Succes haalt niet de pijn weg'

NTR
foto: Saman Aminifoto: Saman Amini
  1. Nieuwschevron right
  2. Saman Amini: 'Succes haalt niet de pijn weg'

"Ik denk echt dat wordt onderschat hoeveel mensen in pijn zijn", vertelt Saman Amini in Kunststof. De theatermaker en acteur persoonlijke muziektheatervoorstellingen over wat volgens hem belangrijke pijnpunten in de maatschappij zijn. De voorstelling Onvoorspelbaar verleden is vanwege de nieuwe coronamaatregelen uitgesteld.

Bevrijden van je trauma's

Onvoorspelbaar verleden is een tragikomische voorstelling over het vergaan door pijn uit het verleden en in hoeverre je als mens een keuze hebt je daarvan te bevrijden. "Ik ben erachter gekomen dat je je wel kunt bevrijden", vertelt Amini. "Ik heb wel het gevoel dat ik me veel bewuster ben van wie ik ben en waar ik vandaag kom. Ik weet niet of ik volledig ben bevrijd, maar misschien kan dat ook niet.

Het vergt discipline. Moed. Het gaat er denk ik om je verdiepen in je pijn. Je passie maken van je zwaktes. Het is super eng. Het is heel tragisch; damn man, heb ik dit allemaal meegemaakt, waarom? Je wordt boos, je gaat door allerlei fases. Het is heel moeilijk, maar het kan.

Er zijn een heleboel mensen die het zwaar hebben. Ik denk echt dat wordt onderschat hoeveel mensen in pijn zijn. Alleen is onze samenleving niet zo ingericht dat je handvatten krijgt. Hoe ga je om met pijn, met tegenslag. Wat is gelukkig zijn, wat maakt jou gelukkig."

Saman Amini in Kunststof

'Succes doet niets'

Binnen een paar jaar heeft hij zijn theatergezelschap op de kaart weten te zetten en heeft Amini met zijn voorstellingen diverse prijzen in de wacht gesleept. "Succes doet niets. Helemaal niets. Nul. Even. Een dag later ben je op zoek naar het volgende dat je wilt doen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ongelooflijk dankbaar voor wat we hebben bereikt met z'n allen. Maar de waarheid is: succes haalt niet de pijn weg.

Quote

Ik dacht als ik goed genoeg Nederlands spreek dan is de pijn weg

Saman Amini

Ik dacht vroeger op de toneelschool, als ik goed genoeg Nederlands spreek dan is de pijn weg. Als ik zalen uitverkoop dan is de pijn weg. Zo kun je doorgaan, maar je ontdekt, dat is niet hoe het leven werkt."

"Nominaties en prijzen, het is allemaal heel erg mooi en natuurlijk is het fijn om erkend te worden, maar uiteindelijk aan het eind van de dag, als ik iets zou inlijsten, dan zijn het de instagramberichten met persoonlijke reacties van mensen. Als een witte vrouw mij vertelt dat zij na het zien van de voorstelling bewuster is geworden van racisme. Dat zijn de prijzen voor mij."

Saman Amini, theatermaker punt

"Het is een droom op een dag aangekondigd te worden, gewoon als Saman Amini, theatermaker." Zonder het verhaal dat hij zesenhalf jaar in een heeft AZC gezeten. "Ik hoop dat wij als land daar heen gaan. Het gaat ook over het grotere plaatje. Ik ben super trots op mijn Iraanse roots en dat ik als vluchteling hier zit. Daar gaat het niet over.

Quote

Goede daden kunnen ook schadelijk zijn

Saman Amini

Er moet op een gegeven moment een punt komen dat jij en ik op dezelfde manier geïntroduceerd worden. Ondanks onze verledens. Onbewust geeft het een jongen zoals ik het gevoel, ik 'de andere jongen'. Het is een onbewuste vorm van uitsluiting. Het gebeurt niet bewust, het is liefdevol bedoeld, maar goede daden kunnen ook schadelijk zijn."

In de eerste plaats ben ik natuurlijk gewoon een verhalenverteller. Ik woon hier twintig jaar, ik ben een Nederlander en ik maak theater in het Nederlands."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie