Cultuur & Media
NOS

Nieuw boek over ingewikkelde relatie met dementerende (stief)ouder(s)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw boek over ingewikkelde relatie met dementerende (stief)ouder(s)

Na een scheiding hebben kinderen het vaak lastig, met de nieuwe partner van hun vader of moeder. Dat gold ook voor Hadassah de Boer. De nieuwe vrouw van haar vader, Trix, was een ongewenste indringer. Die relatie bleef ingewikkeld. Maar dat veranderde, verrassend, toen Trix begon te dementeren. En dat leidde tot een boek: De vrouw van mijn vader. Hadassah de Boer vertelt over haar boek in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

De Boer was vier jaar oud toen haar ouders uit elkaar gingen. Tussen haar en Trix boterde het niet vanuit twee kanten. "Waarschijnlijk omdat Trix heel beschermend naar mijn vader was, alles wat bij mijn vader in de buurt kwam, wekte jaloezie op", vertelt de Boer. Trix wordt beschreven als een pittig persoon, een filmmaakster uit de tweede emancipatiegolf. Toen De Boer begon met schrijven, ging het boek meer over haar vader Guus. Guus en Trix begonnen tegelijkertijd te dementeren. De Boer beschrijft het als het 'eerste drama' waarin zij belandde. Zo begon De Boer notities te maken van haar gedachtes omdat ze niet begreep in wat voor situatie zij beland was. Gaandeweg merkte de schrijfster dat het boek veel meer over Trix ging. De Boer kon nooit overweg met Trix totdat de dementie ervoor zorgde dat zij voor Trix moest zorgen.

Bitterzoet

"We hadden verschillende karakters, maar ik denk ook wel dat ze mij een wijsneus vond. De dingen die ik deed, vond zij niet leuk. Ik hield van toneel", legt de Boer uit. Trix en de vader van De Boer hadden zelf niet door dat ze ziek waren. Vader Guus was psychiater en heeft in de eerste jaren voor Trix gezorgd. "Op een gegeven moment bracht hij een bezoek aan het ziekenhuis en kreeg hij een diagnose. Het gekke met dementie is dat hij het niet door had", aldus de Boer. Vader en Trix wilden beide geen hulp en besloten thuis te blijven wonen.

"Het klinkt heel zwaar, maar ik heb ook heel veel lol gehad tijdens het schrijven. Gek genoeg moest ik er veel om lachen." De Boer beschrijft de situatie als 'bitter sweet'. Trix zou een ontzettende karikatuur zijn; een vrouw die altijd alles beter wist en zelfs de kok in een restaurant vertelde hoe diegene iets moest klaarmaken. "Het was iemand waar ik mij als kind echt voor schaamde", zegt de schrijfster.

Kantelpunt

Een kantelmoment voor de Boer was wanneer Trix haar houding compleet veranderde. Trix is haar hele leven onaardig geweest en plotseling komt er een omslag en wordt Trix lief en zachtaardig. "Ze zegt letterlijk tegen mij: ik hou van je. Er gebeurt dan iets, waardoor ik zelf niet bij die wrok kan. Ik ga nu voor mijn plezier naar haar toe", vertelt De Boer verontwaardigd. De Boer en Trix hebben nu regelmatig fijn contact.

Het boek: 'De vrouw van mijn vader' is nu online en in boekenwinkels verkrijgbaar.

OOG vrouw van mij vader

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie