Cultuur & Media
KRO-NCRV

Erik van Muiswinkel en Japke-d. Bouma over hun liefde voor Harry Potter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik van Muiswinkel en Japke-d. Bouma over hun liefde voor Harry Potter

Bij gebrek aan nieuwe producties door corona, draaien de acht delen van de Harry Potter-films deze zomer weer in de Nederlandse bioscopen. Goed nieuws voor fans van het eerste uur cabaretier Erik van Muiswinkel en NRC-columnist Japke-d. Bouma.

"Ik had er verdorie nog in kunnen zitten", zegt Van Muiswinkel. Hij deed auditie om de stem te vertolken van één van de meest omstreden en geliefde figuren uit het verhaal: professor Sneep.

Tussen 2001 en 2011 trokken de 8 delen alleen al in Nederland al 12 miljoen bezoekers. Van Muiswinkel houdt van het witte doek en wil vooral de spectaculaire delen vier en vijf terug zien in de bioscoop.

Volkomen geloofwaardig

Japke-d. Bouma, die zich in het dagelijks leven vooral met taal bezighoudt, verkiest de boeken boven de films. Vanaf het eerste boek was ze verkocht. "Schrijfster J.K. Rowling creëert een totale sprookjeswereld die ze volkomen geloofwaardig neerzet."

Volgens Bouma zitten er in Rowlings fantasiewereld elementen van de "donkere werkelijkheid" waarin wijzelf leven, maar ook alle mooie dingen. "Het is echt een verhaal met als motto: liefde overwint alles."

Schrijfster J.K. Rowling

Racisme en tolerantie

De Potter-reeks is een verhaal over goed en kwaad, hypocrisie en een pleidooi voor tolerantie. Vooral het racisme en de discriminatie die de halfbloed-tovernaars ondervinden - modderbloedjes in de Nederlandse vertaling - zijn treffend en beklemmend, vindt Bouma. "Zeker als er daar een totalitair regime aan de macht komt."

Trump

Er was één moment dat de wereld van Harry Potter en de echte wereld voor Van Muiswinkel samenkwamen. "Dat was met de inauguratiespeech van Donald Trump, waar hij zei: this carnage will stop now."

In Harry Potter werd tovenaars-hoofdkwartier Zweinstein overgenomen. "Op alle fronten werden maatregelen genomen. Alles wat normaal in vrijheid kon - zoals kritisch nadenken - was voorbij."

Met Trump kwam er een nieuw regime in de Westerse wereld. "Ik voelde toen aan alles: we gaan hier vier hele donkere jaren tegemoet", zegt Van Muiswinkel. In dat kader kan dit boek volgens hem nog decennia lang gelezen worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie