Cultuur & Media

René Froger: 'Eigenlijk is de Toppers de grootste meezingshow van de wereld'
NTR

foto: René Frogerfoto: René Froger
  1. Nieuwschevron right
  2. René Froger: 'Eigenlijk is de Toppers de grootste meezingshow van de wereld'

De Toppers jubileren! Voor het 15de jaar staat René Froger met zijn Toppers in de Johan Cruijff Arena. De Happy Birthday Party laat vele best-off medleys horen, maar dan wel compleet nieuw gearrangeerd. Ook de solocarrière van Froger staat niet stil; onlangs bracht hij samen met The Voice finalist Samantha Steenwijk de nieuwe single 'Liefde voor altijd' uit. In Kunststof vertelt de zanger over de Toppers.

Café Bolle Jan

"Mijn allereerste singletje kwam uit toen ik negentien was. Daar verkocht ik twee exemplaren van, aan mijn moeder en mijn oma. Die plaat heette 'Voor jou'. Ik heb er nog een paar van thuis liggen. Mijn moeder was super trots, ook al kwam de plaat nooit verder dan Bolle Jan, het café van mijn ouders."

Quote

Gewoon een kroeggevoel, maar dan voor 60.000 mensen

René Froger

"In 2004 heb ik in de Arena vier soloconcerten gegeven. Toen vroegen ze mij wat voor aankleding ik zou willen hebben. Ik wou een grote Bolle Jan, met mooie grote rode kroonluchters. Gewoon een kroeggevoel, maar dan voor 60.000 mensen. Bolle Jan is ook groot geworden als meezing café, daar was mijn vader de aanstichter van. Zo zong ik ook steeds vaker meezingliedjes in de Bolle Jan. Dat is uiteindelijk ook hoe de Toppers zijn ontstaan. Eigenlijk is de Toppers de grootste meezingshow van de wereld."

Een leven als entertainer

"Je gaat relativeren, wat is het eigenlijk allemaal waard. Kijk dat beroemd zijn is leuk als het er bijkomt, maar het vak dat ik doe als zanger, entertainer, dat is het leukste wat er is. En daar doe je het voor. Al doe ik het voor 2 mensen of voor 200.000 mensen, dat maakt mij eigenlijk niets uit. Naarmate ik ouder word vind ik het steeds leuker worden, omdat je het vak steeds meer door begint te krijgen. Ik geniet nu meer van de dingen waar ik vroeger niet van genieten kon."

"Nu vind ik het gewoon heel erg leuk om het te hebben over de mooie dingen die je maakt, zoals de Toppers. Dat vind ik zoiets aparts, een jaar of 10 geleden waren de Toppers nog 'Camp', het was not done. Nu is dat niet meer zo. Het is het wij gevoel, de slager naast de minister, en iedereen staat met zijn handen omhoog mee te zingen. Dat is Nederland, daar zijn wij wereldkampioen in."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie