Cultuur & Media
VPRO

Job ter Burg: 'Beslissingen probeer ik te nemen vanuit mijn buik, op mijn gevoel'

foto: Job ter Burgfoto: Job ter Burg
  1. Nieuwschevron right
  2. Job ter Burg: 'Beslissingen probeer ik te nemen vanuit mijn buik, op mijn gevoel'

Job ter Burg is film editor en werkt met bekende regisseurs als Martin Koolhoven, Alex van Warmerdam en Paul Verhoeven. Van laatstgenoemde komt volgend jaar een nieuwe film uit: Benedetta. Een Frans-Nederlands biografisch drama over twee nonnen die een liefdesrelatie beginnen in een Italiaans klooster. In Nooit Meer Slapen vertelt Ter Burg meer over zijn vakgebied.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Scenario's begrijpen

Bij het tot stand komen van een film wordt er nauw samengewerkt met de regisseur in de montagekamer. "Alles wat in de montage gebeurt, gaat over wat we vertellen en hoe we het vertellen." De basis daarvan ligt in het script, maar een scenario is niet makkelijk om te lezen. "Mensen die zeggen dat ze het makkelijk vinden om een scenario te lezen, die vertrouw ik niet", verklaart Ter Burg.

"Het is eigenlijk een heel technisch document. Een zakelijke manier om scènes te beschrijven. Het vraagt veel van je voorstellingsvermogen om het te begrijpen, maar je moet ook weer niet te veel invullen en projecteren. Als je dat makkelijk vindt, dan onderschat je het."

Onderbuikgevoel

"Het is frustrerend om op zoek te zijn naar een opname die in het verhaal past, maar die je niet kunt vinden." Soms zijn juist alle takes goed, zoals bij het middengedeelte van de film Elle (2016) het geval was. "Ik heb toen heel vaak moeten kijken welk shot het mooist en het sterkst voelt. Het gaat erom een nuance aan te brengen, waardoor je als kijker uiteindelijk een bepaald gevoel krijgt bij een scène. Als je er te lang over nadenkt kom je vast te zitten."

Ter Burg heeft daar echter wel een oplossing voor: "Ik probeer beslissingen te maken vanuit mijn onderbuikgevoel. Dat voelt het sterkst."

Quote

Ik vond het eng om in het begin met Paul Verhoeven in de studio te zitten

Job ter Burg

'Ik hou me nooit in'

"Om een film op de juiste manier te vertellen, is het belangrijk om een sterke mening te hebben", vertelt Ter Burg. "Regisseurs zijn op zoek naar experts die het verhaal kunnen vormgeven. Door hardop te denken kom je tot oplossingen voor problemen en ontstaan ideeën. Je denkt wel na wanneer het juiste moment is om te zeggen dat een stuk eruit moet, maar over het algemeen hou ik mij niet in."

Toch is ook hij weleens onzeker over zijn werk. "Ik vond het eng om in het begin met Paul Verhoeven in de studio te zitten. Als ik voor het eerst mijn werk laat zien ben ik nog niet zeker of het goed gelukt is."

Succes in het buitenland

Deze week staat Nooit Meer Slapen geheel in het teken van succes in het buitenland en vertellen gasten over hun internationale carrière. Over de sleutel tot succes is Ter Burg echter vrij nuchter. "Het belangrijkste is dat mensen dingen van je zien waarvan ze denken: die willen we hebben." De overige gasten van deze week zijn: schilder Tjebbe Beekman en muziekartiesten George Baker, Sevdaliza en Benny Sings.

Job ter Burg (17 augustus 2020) - Nooit meer slapen

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie