Cultuur & Media
MAX

Primephonic, een Spotify voor klassieke muziek

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Primephonic, een Spotify voor klassieke muziek

Als klassieke muziek niet via streams te horen zal zijn, zal deze op den duur verdwijnen. Dat is de stelling van Thomas Steffens, een klassieke muziekliefhebber en voormalig consultant die met behulp van een anonieme Amerikaanse investeerder een nieuwe streamingdienst voor klassieke muziek opzette: Primephonic. Hij vertelt erover in Nieuwsweekend.

Er zijn verschillende manieren waarop je thuis naar (klassieke) muziek kunst luisteren: via de radio, via een cd, via een download of via streaming. Steffens: "Wat we zien is dat streaming ontzettend hard groeit ten koste van alle andere kanalen. Spotify is de redding van de muziek. Sinds 2015 zie je dat de wereldwijde muzieksector weer aan het groeien is. Er gaat meer geld naar talentontwikkeling en nieuwe projecten. Dit is alleen niet waar voor klassieke muziek en dat komt omdat klassieke muziek nauwelijks gestreamd wordt."

Quote

Klassieke muziek wordt nauwelijks gestreamd

Thomas Steffens van Primephonic

Klassieke muziek verliest langzaam relevantie

Binnen de wereldwijde muziekconsumptie is het aandeel klassieke muziek 5%, maar binnen streamingdiensten als Spotify is het aandeel maar 1%. De belangrijkste reden dat klassieke muziek achterblijft bij streamingdiensten is dat klassieke muziekliefhebbers op Spotify niet kunnen vinden wat ze zoeken, de geluidskwaliteit niet goed genoeg is en de aanbevelingen niet interessant genoeg zijn. Volgens Steffens marginaliseert het klassieke muziekgenre hierdoor: "Er komt een nieuwe generatie aan die nog maar op één manier naar muziek luistert en dat is streaming. Als klassieke muziek daar niet aan meedoet, dan verlies je langzaam relevantie."

Klassieke muziekexperts voor de curatie

Voor veel luisteraars is het een flinke opgave om hun weg te vinden in de ca. 100.000 klassieke muziekstukken die er zijn. Zelfs een echte expert kent er meestal niet meer dan 10.000. Grote streamingdiensten als die van Apple, Google en Spotify proberen de luisteraar tegemoet te komen met behulp van algoritmes. Een goot nadeel daarvan is dat die je vaak loodsen naar content die je al kent. Om dit probleem te omzeilen heeft Primephonic drie klassieke muziekexperts aangenomen die handmatig de curatie verrichten en iedere dag bijzondere aanbevelingen kunnen doen op basis van hun expertise. En juist daar denkt Primephonic het verschil te kunnen maken. Daarnaast maakt Primephonic het zoeken op een specifieke uitvoering gemakkelijker en is er meer achtergrondinformatie beschikbaar.

Beter voor de artiest

Een veel gehoorde klacht in de muziekwereld is dat Spotify de artiesten niet goed betaalt. Ook hierin onderscheidt Primephonic zich van Spotify, want de dienst betaalt artiesten niet uit naar hoe váák ze gestreamd zijn, maar naar hoe láng ze gestreamd zijn. Maar of het genoeg is om van Primephonic dé streamingsdienst te maken van de klassieke muziek, moet de toekomst uitwijzen. Primephonic is zeker niet de eerste streamingdienst die probeert de klassieke muziekluisteraar een volwaardig alternatief te bieden voor Spotify.

Een Spotify voor klassieke muziek

Ster advertentie
Ster advertentie