Cultuur & Media

Lennart Booij: 'Kunst moet publieke debat aanwakkeren'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Lennart Booij: 'Kunst moet publieke debat aanwakkeren'

[KRO-NCRV] Ooit stond hij aan het hoofd van politieke campagnes voor de Partij van de Arbeid. Met het reclame- en adviesbureau BKB bedacht hij overheids- en commerciële campagnes. Maar sinds kort is Lennart Booij een heel andere weg ingeslagen. Hij is de nieuwe conservator toegepaste kunst en vormgeving van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Geen carriereswitch
Toch wil hij het zelf geen carriereswitch noemen.‘Ik ben vanaf m’n veertiende al bezig met dingen verzamelen. Toen ik ging studeren, begon ik dan ook als kunsthistoricus, maar ben uiteindelijk afgestudeerd als historicus’, zegt Booij.

Publieke debat
Wat hij wil bereiken in het Stedelijk Museum als conservator is eigenlijk hetzelfde als wat hem in eerdere functies dreef: iets teweegbrengen in de samenleving en een debat voeren over de toekomst.

Dream out loud
Vanaf 26 augustus 2016 zal in het Stedelijk Museum een tentoonstelling te zien zijn onder de naam Dream out loud. Lennert Booy is de conservator van deze tentoonstelling. Hij heeft samen met een internationale jury zo’n 700 inzendingen bekeken van 400 kunstenaars en daar werken van 26 kunstenaars van uitgekozen die op de tentoonstelling te zien zullen zijn. Beeldend kunstenaar Agatha Haines is een van hen. Booij: ‘Zij is bezig met het idee dat organen in de toekomst misschien wel geprint kunnen. Organen kunnen dan vervangen worden, maar misschien ook wel verbeterd worden. Dat is nu nog niet mogelijk, maar zij breekt het debat hierover open. Wetenschap, gezondheidszorg en samenleving kunnen zich afvragen: Kan dit? En willen we dit?’

Ook Daan Roosegaarde zal niet ontbreken bij Dream out loud. ‘Uiteindelijk willen we dingen laten zien waar mensen over na gaan denken. We willen bevragend zijn en niet bevestigend’ aldus Booij. Dat doet ook de jonge kunstenaar Benedikt Fischer, die kunst maakt met oude materialen uit de bouw. Hij wil duurzame materialen en brengt daarmee de discussie op gang over het uitputten van de aarde.

PvdA
Hoewel Booij zich niet meer actief bezig houdt met politiek, wil hij politici in Den Haag wel iets meegeven. ‘Creatief zijn, je nek durven uitsteken. Dat is de enige manier om mensen weer enthousiast te krijgen.’ En wat betreft zijn eigen PvdA die er in de peilingen zo slecht voor staat: ‘Het hoofd niet te snel laten hangen.'


Ster advertentie
Ster advertentie