Cultuur & Media
VPRO

Victoria Koblenko: 'Rusland zaait verdeling met Westerse miljarden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Victoria Koblenko: 'Rusland zaait verdeling met Westerse miljarden'

Het Westen is te lang blind geweest voor wat er gaande was in Rusland en Oekraïne. Dat stelt Victoria Koblenko in Nooit Meer Slapen. De voormalige Goede Tijden Slechte Tijden actrice is zelf van Oekraïense komaf en spreekt zich sinds het uitbreken van de oorlog steeds vaker terug te zien als politiek duider van de situatie in het oosten. "We moeten ons juist verdiepen in Russische taal en cultuur, en het niet cancelen."

Victoria Koblenko (actrice, presentatrice) - Nooit meer slapen

Quote

Dit is dus wat we niet hebben willen zien.

Victoria Koblenko

Vinnytsia

Tot nu toe bleef de stad ongedeerd, maar, op 14 juli, sloeg alsnog een raket in op een parkeerplaats van Vinnytsia, de geboorteplaats van Viktoria Koblenko, ruim 1000 kilometer verwijderd van het front in Oost-Oekraïne. "In deze oorlog denk ik eigenlijk iedere dag dat ik een punt heb bereikt waarin ik niet meer verbaasd kan zijn," vertelt Koblenko over haar eigen reactie op het nieuws. "Dat ik een bepaalde ongevoeligheid ga bereiken – toch niet."

"Midden in de stad, dat je een afgeblazen voet van een moeder ziet met een kinderwagen ernaast. Ik zet dat soort dingen niet heel erg snel op socials, maar hierbij dacht ik; kom op, even hier doorheen bijten." Het contrast met de werkelijkheid in Nederland, waar we vooral bezig zijn met het behangen van muren en het inpakken van onze tassen voor vakanties, is groot. Koblenko: “Ik heb het idee dat iedereen vergeten is dat dingen nog steeds heftiger worden daar in Oekraïne.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wij wilden niet luisteren

Het wegkijken van de oorlog is volgens Koblenko al veel langer een probleem. "Ik en mijn man werden vanaf november steeds gebeld: 'wat als de oorlog uitbreekt?' – ik kon niet aan die mensen hun verstand brengen dat de oorlog in 2014 was begonnen, dus ik zei steeds aan de telefoon: kun je stoppen met zeggen ‘als de oorlog begint’? Want de oorlog is al begonnen. 'ja,' zei ze dan, 'maar voor ons nog niet.' En toen dacht ik: dit is dus wat we niet hebben willen zien."

Dat valt volgens Koblenko ook terug te zien in het steeds terugkerende narratief dat Poetin slechts een doorgedraaide politicus zou zijn. Het is een beeld dat niet klopt: "Vanaf het moment dat hij deze functie bekleedt, heeft hij een coherent verhaal. Alleen wij in het Westen wilden daar niet naar luisteren." Rusland was voor het Westen een te geliefde afzetmarkt na de val van de muur.

Verdeling in het Westen

Koblenko: "Wij hebben Rusland gewoon graag geëxploiteerd. En daar kan je van alles van vinden, want Rusland heeft ons ook geëxploiteerd. Alleen heeft Rusland de miljarden die wij betaald hebben voor energie helaas niet gebruikt om mooie gezondheidszorg en mooie wegen voor de Russen aan te leggen – maar wel om de verdeling in het Westen te verdiepen."

Wat Koblenko betreft moeten we letten op twee dingen. Ten eerste, moeten we alert zijn op onze cybersecurity: "Ik word heel boos als gewone mensen zeggen 'ik heb niks fout gedaan, ik heb niks te verbergen." Partijen als de Russische overheid liggen immers ook op de loer. Ten tweede, moeten we volgens Koblenko Rusland op een nieuwe manier benaderen: "We moeten ons juist verdiepen in Russische taal en cultuur, en het niet cancelen."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie