Cultuur & Media

Laurens ten Dam: 'Ik was niet de vader die ik wilde zijn'

VPRO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Laurens ten Dam: 'Ik was niet de vader die ik wilde zijn'

Voormalig Nederlands wielrenner en inmiddels podcastmaker Laurens ten Dam praat nog altijd vol passie over de sport waar hij op professioneel vlak in 2019 mee stopte. In Nooit Meer Slapen schoof hij aan voor een uur durend gesprek met Azte de Vrieze. Daarin sprak hij onder andere over de impact van zijn wielercarrière op zijn gezinsleven.

Met name in 2015 merkte Ten Dam dat het scheef liep in zijn gezinsleven: "Als ik vanaf de Champs-Élysées honderd dagen terugrekende, was ik negentig dagen weggeweest. Op koers, op trainingskampen, op hoogtestage, op verkenning. En van de tien dagen dat ik thuis was, was ik er zeven chagrijnig, moe, of hongerig. Ik was niet de vader, en ook niet de echtgenoot, die ik wilde zijn."

"Dat was niet wat ik me had voorgesteld toen ik als drieëntwintigjarige kerel wielrenner werd. Dat is niet hoe ik wil zijn, en gelukkig hebben we dat toen omgedraaid."

Het was ook niet alleen maar kommer en kwel, vertelt Ten Dam. "Ook tijdens mijn carrière hadden we het leuk. Tes die had haar eigen werk, haar eigen dingen, en ik steunde haar ook in haar dingen. Als zij heel veel op zij moest zetten met het idee, 'nu is het mijn tijd' – dat betekent dat ze tien, vijftien jaar, op haar tong gebeten heeft. Dat hebben wij nooit gehad."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO. Pieter van der Wielen ontvangt een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit, die vertelt over werk & leven. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans. Abonneer je nu op de podcast of luister live op NPO Radio 1, iedere werkdag om middernacht.

Ster advertentie
Ster advertentie