Cultuur & Media
BNNVARA

Dit zijn de kunstwerken die museum Singer Laren geschonken kreeg

foto: Piet Mondriaan - Anemonen in een vaasfoto: Piet Mondriaan - Anemonen in een vaas
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de kunstwerken die museum Singer Laren geschonken kreeg

Museum Singer Laren krijgt 33 kunstwerken van anonieme schenkers. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm was twee en een half jaar bezig met deze schenking, en maakt vandaag in De Nieuws BV bekend welke bijzondere schilderijen hij nu definitief aan zijn collectie mag toevoegen.

Video niet beschikbaar

Het is een blije dag, vertelt De Lorm. "Het is heel bijzonder, het is nog net geen kinderen krijgen maar het voelt echt heerlijk. Ons doel is om mensen te verrijken en te raken met kunst en als je dan zo'n schat krijgt, dan kan je dat nog veel beter gaan doen."

De Lorm vertelt dat het museum een paar jaar geleden werd benaderd door de eigenaren van de kunstwerken. Uit die ontmoeting kwam het idee om de privécollectie van het echtpaar te exposeren in het museum. Tijdens het maken van de tentoonstelling ontstond vanuit de eigenaren de gedachte om hun kunstwerken te schenken.

Museum van modernisme

Het is niet de eerste keer dat het museum een schenking krijgt van particulieren. Zo kregen ze in 2018 de privécollectie, de Collectie Nardinc, van Els Blokker-Verwer in handen. Door deze collectie werd Singer Laren het museum van het modernisme, zegt De Lorm. En daar passen volgens de museumdirecteur de nieuwe kunststukken perfect tussen.

foto: Piet Mondriaan - Anemonen in een vaas

Piet Mondriaan - Anemonen in een vaas

Anemonen in een vaas

Een van de geschonken stukken is het schilderij Anemonen in een vaas van Piet Mondriaan. De schilder staat bekend om zijn abstracte kunst, De Stijl. Maar dat is dit werk totaal niet, aldus De Lorm. "Het is een klein en delicaat schilderijtje, heel verfijnd geschilderd met prachtige elegante lijnen en met een mystieke waas eroverheen."

De Lorm is blij met dit schilderij. "Mondriaan is een van de grote vernieuwers van de kunst geweest in Nederland in die tijd." De schilder ontbrak tot nu toe in de collectie van Singer Laren.

foto: Jan Sluijters - Maannacht

Jan Sluijters - Maannacht

Maannacht

In het museum hing al een grote collectie van Jan Sluijters, en daar komt nu zijn Maannacht bij. Sluijters werd met Piet Mondriaan en Leo Gestel de ultra-modernen genoemd en volgens De Lorm waren zij het trio dat het meest vernieuwend was in die tijd. De schilder heeft twee jaar in Laren gezeten. Daar schilderde hij 's nachts de nacht. Er zijn vijf schilderijnen van de maannacht gemaakt, en dit is de allereerste. "Als je het schilderij bekijkt is het een beetje spooky, maar ook heel warm."

Wensenlijst

Dolgelukkig is De Lorm met de verrijking van 33 kunstwerken, maar: "De collectie is nooit compleet. Er is altijd iets wat je niet hebt en altijd iets om te wensen." Wat nu nog op de wensenlijst van De Lorm staat: "Een abstracte Mondriaan, het liefst uit de periode dat hij in Laren en Blaricum de weg naar abstractie af heeft gelegd, letterlijk op een hutje op de hei. En we hebben nog geen Van Gogh."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie