Cultuur & Media
EONOS

'De persoonlijkheid Johan Cruijff heeft epische muziek nodig'

foto: Ben van Duin
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De persoonlijkheid Johan Cruijff heeft epische muziek nodig'

Johan Cruijff was een eigenwijze voetballer. Eentje die uitgroeide tot een wereldster op kicksen en een icoon werd voor velen. Over zijn levensverhaal is nu een voorstelling gemaakt: 14 De Musical. Componist Erik van der Horst in Langs de Lijn En Omstreken: "De voetbalfans gaan swingen in hun stoel."

Zelf heeft Van der Horst niet zoveel met voetbal. Hij is vooral fan van muziek en het theater en vond het mede daarom een uitdaging om als componist voor 14 De Musical aan de slag te gaan. "De enorme persoonlijkheid Johan Cruijff heeft epische muziek nodig."

Metal en gabbermuziek

De musical over het leven van Cruijff staat onder leiding van regisseur Tom de Ket. Hij vroeg Van der Horst de muziek te maken. "Hij wilde een musical maken die ook voetbalfans naar het theater moet trekken. Meestal heb je met musical de Phantom of the Opera of de Sound Of Music in je hoofd, maar dit wordt zo anders."

De muziekstijlen zijn uiteenlopend, zegt Van der Horst: "Het is een gitaar gedreven rockopera. Het gaat van gabber, en darkhouse tot metal en ook musicalballads. De muziek gaat alle kanten op en dat is spannend."

Van der Horst wilde de bijzonderste momenten uit het leven van Cruijff voorzien van muziek dat een gevoel teweeg bracht. "Hij heeft een gijzeling meegemaakt bij hem thuis in Barcelona. Dat was doodeng. En hoe konden we zo goed mogelijk dat gevoel overbrengen met muziek? Uiteindelijk is dat een heel intens nummer geworden."

Cruijff als Messias

De initialen van Johan Cruijff zijn dezelfde als die van Jezus Christus. En omdat de voetballer voor velen een soort Messias was, is de link snel gelegd en dus maakte Van der Horst een gospelsong over Cruijff. "Hij was een man met wijsheid en met een iconische status. Ik ben wel echt van hem gaan houden door deze musical."

De voorstelling '14 De Musical' gaat op 25 september in Premiere. Langs de Lijn En Omstreken wijdt de komende weken aandacht aan deze musical.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie