Cultuur & Media
KRO-NCRV

Gevloek in hitserie De Luizenmoeder: 'Vanwege het taalgebruik ben ik afgehaakt'

foto: Screenshot AvroTrosfoto: Screenshot AvroTros
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevloek in hitserie De Luizenmoeder: 'Vanwege het taalgebruik ben ik afgehaakt'

Zondag begint het tweede seizoen van hitserie De Luizenmoeder. Maar tot groot ongenoegen van de Bond tegen Vloeken is in de trailer in hun ogen al grof taalgebruik te horen. "Juist vanwege het taalgebruik ben ik afgehaakt", zegt Hanneke Schaap in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

In een open brief aan AVROTROS uit de christelijke organisatie haar onvrede over bepaald taalgebruik in de trailer voor het tweede seizoen van de hitserie. Op de eerste beelden is te horen hoe 'Jezus in je hart, olé, olé' wordt geroepen. "Wij vinden het weinig respectvol als je op die manier omgaat met de naam van de zoon van God", zegt Kees van Dijk, directeur van de Bond tegen Vloeken.

Meerdere pogingen

Het is niet voor het eerst dat de Bond tegen Vloeken een brief stuurt naar de makers. Maar op de verscheidene pogingen is volgens Van Dijk "nooit gereageerd". Nadat de christelijke organisatie geen reactie ontving van de AVROTROS werd besloten een open brief de deur uit te doen.

Quote

Ik voel het haast fysiek als iemand vloekt. Ik kan dat niet goed handlen

Hanneke Schaap

Theoloog Hanneke Schaap zit zondagavond niet voor de buis gekluisterd. Vorig jaar haakte ze halverwege de eerste aflevering af. Het taalgebruik kon haar niet bepaald bekoren. "Ik voel het haast fysiek als er wordt gevloekt. Ik kan dat niet goed handlen."

Niet opgevallen

Cabaretier Ronald Snijders ziet geen probleem in het taalgebruik. "Je wordt dan voortdurend teleurgesteld als je televisie kijkt, want het is als het leven zelf." Het taalgebruik was schrijver Ronald Giphart zelfs helemaal niet opgevallen. "Ik vind het een ongelooflijk leuke serie. In het leven is er weleens iemand die vloekt. Het is niet anders."

Ster advertentie
Ster advertentie