Cultuur & Media
KRO-NCRV

Het gezag van burgemeester Femke Halsema is 'zwaar ondermijnd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gezag van burgemeester Femke Halsema is 'zwaar ondermijnd'

"Zwaar verbijsterd", was Paul van Gessel toen hij het interview met de man van burgemeester Femke Halsema in NRC las. "Met name de vraag wat dit doet met het gezag van de burgemeester", aldus de voormalige hoofdredacteur van stadszender AT5. "Het is zwaar ondermijnend wat zich hier ontspint."

Waar Van Gessel eerst ook vond dat de arrestatie van haar minderjarige zoon een privékwestie betrof, is het inmiddels politiek geworden. Als enerzijds de hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie zijn zorgen uit over jongeren op straat die een mes bij zich dragen en anderzijds de zoon van de burgemeester met een onklaar wapen wordt opgepakt, dan is Halsema haar gezag kwijt vindt hij. "Het is terecht dat er niet meer gesproken wordt van een privékwestie, maar misschien moet het wel naar de Raad of meer."

In een interview met Robert Oey, de man van Halsema, in NRC dit weekend zegt de documentairemaker dat het zogenaamde nepwapen afkomstig was van hem. Hij had de onklaar gemaakte revolver in een kastje in de woonkamer liggen, zonder dat Halsema het wist.

Quote

Het is in zijn eigen gezicht ontploft

Ronald Cckhuysen

'Onverstandig'

Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen zag in het interview van Oey vooral een wanhopige poging van een vader om de aandacht van zijn kind af te leiden. "Dat is gelukt, maar het is in zijn eigen gezicht ontploft."

Volgens Ockhuysen maakt de man van de burgemeester, een gevierd documentairemaker, de denkfout dat hij zich kan distantiëren van het leven en de functie van zijn vrouw. Oey zei in het interview onder meer dat hij dagelijks de wet overtreedt. "Als partner van de burgemeester lig je onder een vergrootglas. Dit is heel onverstandig", aldus Ockhuysen.

'Giga huwelijkscrisis'

Daarnaast geeft het interview volgens Ockhuysen een opmerkelijk inkijkje in het privéleven van de burgemeester en haar man. Oey geeft aan dat ze nog niet over de kwestie gesproken hebben omdat zijn vrouw boos op hem is. Ook Van Gessel zag dat een enorme huwelijkscrisis zicht openbaarde in het interview.

Imagoschade

Marco Zannoni is crisisbeheerder en werkt veel met lokale overheden en burgemeesters. Hij twijfelt niet aan het vermogen van Halsema om te functioneren bij crises in de stad. Wel noemt hij het interview van haar man onnodig en slecht getimed. "In de uitstraling helpt dit niet en hij maakt hun privéleven publiek."

Volgens Ockhuysen had het gezin zich koest moeten houden. "Het gekke is dat de burgemeester haar werk goed doet, maar deze imagoschade is heel moeilijk schoon te krijgen."

Ster advertentie
Ster advertentie