Cultuur & Media
BNNVARA

Wat gebeurt er als je eten met design combineert?

foto: Dutch Design Weekfoto: Dutch Design Week
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er als je eten met design combineert?

Wat gebeurt er als je eten met design combineert? Dat onderzoekt fooddesigner Annelies Hermsen in Hungry for Design. In deze zes-delige serie duikt ze de keuken in met koks die gerechten maken gebaseerd op het werk van de designer waar ze aan gekoppeld zijn. Een van de deelnemende koppels bestaat uit chef kok Cas Pikaar van restaurant Doyy en designer Lonny van Rijswijck van Atelier NL. Zij schoven aan in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Pikaar en Van Rijswijck kenden elkaar nog niet voor dit project. Van Rijswijck maakt met lokale grondstoffen, zoals zand en klei, alledaagse producten, bijvoorbeeld borden. Het was voor Pikaar de eerste keer dat hij een gerecht maakte dat geïnspireerd is op iemands werk, maar hij kon wel gelijk uit de voeten met de designs van Van Rijswijck. "Wij zijn als koks dagelijks bezig met mensen zoals Lonny, die in deze branche zitten en borden maken voor de horeca. Je kijkt vaak naar wat voor kleur de borden hebben, wat is het verhaal erachter en naar de grondstoffen waarvan het bord is gemaakt. Daar kun je best wel veel leuke ideeën uithalen."

Lokale producten

Omdat Van Rijswijck veel met lokale producten werkt, ging Pikaar de provincie in om te zien wat ze daar te bieden hebben: "We hebben super mooie producten in heel Brabant en ik denk altijd: waarom zou je ze van ver halen, als we ze ook gewoon uit onze eigen regio kunnen halen. En daarmee steun je, zeker in deze tijd, ook de kleinschalige ondernemers."

Pikaar: "We zijn een klein stukje over de grens gegaan, naar Zeeland. Daar zijn we de vis gaan halen, want die worden niet in Brabant gekweekt. De Dutch Yellowtail Kingfish, een super mooie vis, zonder antibiotica gekweekt. Die kweekvis is belangrijk voor de toekomst. Overbevissing is best wel een dingetje en met het oog op de toekomst, denk ik wel dat wij een verantwoordelijkheid hebben als chef zijnde."

Verantwoordelijkheidsgevoel naar de toekomst

Pikaar en Van Rijswijck vinden elkaar in hun verantwoordelijkheidsgevoel naar de toekomst. Van Rijswijck: "Het is de manier waarop we met onze grondstoffen omgaan. We putten het uit. Dat is eigenlijk hetzelfde als hoe we ook met voedsel omgaan. We moeten kijken hoe we meer in balans en veel meer lokaal aan het werk kunnen, dan breng je dat evenwicht weer terug. Ik denk dat dat wel een grote taak voor ons allemaal is."

Klei

Pikaar ging aan de slag met zijn Dutch Yellowtail Fish en gebruikte voor zijn gerecht ook een product waar Van Rijswijck wel heel blij van werd: klei! "We maken alleen maar producten die met lokale grondstoffen zelf zijn gemaakt. We staan altijd letterlijk met de voeten in de klei. Wat heel mooi is, is dat Nederland veertien verschillende kleisoorten heeft, die allemaal een andere kleur opleveren, een andere structuur en karakter hebben. Eigenlijk kom je er dan zo achter dat het goud van Nederland de klei is."

Het volledige recept is te vinden via deze link: https://ddw.nl/en/video/146/hungry-for-design

Dutch Design Week: Hongerige ontwerpers

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie