Cultuur & Media
BNNVARA

Het belang van 'regenboogboeken'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Het belang van 'regenboogboeken'

Zaterdag 23 juli publiceert het tijdschrift Winq en boekenplatform Hebban in het Parool de "Regenboogboek Top 100." Lezers konden stemmen op de "de mooiste, leukste en belangrijkste lhbti-boeken van Nederland." In Vroeg! schoven Martijn Kamphorst - redactiechef van Winq - en schrijver Nadine Swagerman aan om te spreken over het belang van een goede representatie in de boekenwereld.

Die representatie is namelijk niet altijd geweest wat het nu is. Voor Kamphorst en Swagerman - allebei begin dertig - was het in hun jeugd flink zoeken naar een boek waarin zij zich konden herkennen. Vooral voor Nadine: "Ik heb toen best even gezocht, maar er is eigenlijk geen boek geweest waarin ik mijzelf als lesbisch meisje kon herkennen." Nu ze zelf schrijver is, probeert ze daar iets aan te doen. Begin dit jaar schreef ze 'aan de andere kant van geluk' waarin twee pubermeisjes centraal staan die uiteindelijk verliefd op elkaar worden: "het is het boek waarvan ik had gewild dat het er was toen ik die leeftijd had. Ik krijg ook erg veel reacties van jonge meisjes, maar óók van de ouders van hen."

Personages vaak eendimensionaal

Hoewel boeken, maar ook series en films, steeds meer queer (niet hetero) personages kennen, was de manier waarop deze personages naar voren werden gebracht vaak eendimensionaal. Kamphorst: "Elk verhaal heeft een probleem dat moet worden opgelost. Of het nu een detective, thriller of romantisch boek is. Bij verhalen over queer personen was vaak het queer-zijn het probleem dat moest worden opgelost. Het ging dan over jonge homo's die zulke moeite hadden dat ze uiteindelijk suïcidaal werden. Gelukkig zie je daar nu een verschuiving in."

Voor de Top 100 die zaterdag verschijnt is gekozen uit een groslijst van ongeveer 550 boeken. Er is goede hoop dat dat er volgend jaar meer zullen zijn: "De aanwas is gigantisch."

Benieuwd naar de boekentips van Nadine en Martijn en de rest van het gesprek? Luister hier de aflevering terug: - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie