Cultuur & Media
NOS

Tom Lanoye over Winnie Mandela als de 'Lady Macbeth' van Zuid-Afrika

foto: ANP - Trevor Samsonfoto: ANP - Trevor Samson
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Lanoye over Winnie Mandela als de 'Lady Macbeth' van Zuid-Afrika

Schrijver Tom Lanoye peilde de stemming in Zuid-Afrika na het overlijden van Winnie Mandela en praat daarover met presentator Chris Kijne in Met het Oog op Morgen. Lanoye heeft altijd een fascinatie gehad voor de vrouw die de strijd tegen de apartheid voortzette toen haar man Nelson Mandela gevangen zat en die sommigen zien als de 'Lady Macbeth van Zuid-Afrika'

Video niet beschikbaar

Voorop in de strijd tegen apartheid

Winnie Mandela heeft volgens Lanoye veel van de strijd tegen apartheid belichaamd. Ze heeft daarvoor ook behoorlijk wat klappen opgelopen. "Ze zat in eenzame opsluiting, ze is gemarteld, ze is geïntimideerd. Zij is samen met veel van die andere sterke vrouwen als Albertina Sisulu voorop blijven gaan."

Betrokkenheid bij geweld

Na de scheiding van Nelson Mandela was er een terugval in haar populariteit en Lanoye is bang dat zij wel degelijk betrokken was bij het geweld tegen verraders, de necklacing en de moord op Stompie Seipei. De laatste jaren zag hij hoe Winnie steeds populairder werd vanwege haar eigen activisme, onverzoenbaarheid en linkse standpunten.

'Walt Disney-achtige vergiffenisjunkie'

NRC-Journalist Bram Vermeulen stelde in een herdenkingsartikel dat Nelson Mandela het licht vertegenwoordigde en Winnie Mandela het donker, iets wat Lanoye beaamt: Winnie is in de beeldvorming altijd de 'Lady Macbeth' van de strijd in Zuid-Afrika gebleven.

Beide voorstellingen van Nelson en Winnie zijn volgens hem vertekeningen. "Ik vind dat men de grote verdienste van Nelson Mandela teniet doet door hem alleen maar naar voren te schuiven als een soort 'Walt Disney-achtige vergiffenisjunkie' en Winnie Mandela alleen maar voor te stellen als de Lady Macbeth en de gekwetste vrouw."

Meer getrouwd met het ANC dan met Nelson

Lanoye vindt Winnie Mandela een fascinerende figuur, die naar eigen zeggen 'meer getrouwd was met het ANC dan met Nelson'. In tegenstelling tot Nelson Mandela kon zij niet over de schaduw van het verleden heen stappen. Zij is dan ook altijd tegen de vele concessies geweest die ten tijde van de Waarheids- en Verzoeningscommissie zijn gedaan.

Ster advertentie
Ster advertentie