Cultuur & Media
NOS

Het verlaten en vergeten vliegveld van Katwijk

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verlaten en vergeten vliegveld van Katwijk

Wat militairen deden bij het oude vliegveld Valkenburg in Katwijk, was jarenlang een mysterie. Het vliegveld stond niet eens aangegeven op de topografische kaart van Nederland. Het was een mysterie, tot nu.

Vergeten vliegveld Valkenburg

Video niet beschikbaar

“Als je hier in Leiden woont, is het niet te missen. Het is om de hoek”, vertelt archeoloog Ruurd Kok in het NOS Radio 1 Journaal. Hij onderzocht het mysterie rondom het vliegveld Valkenburg. Hij maakte de vijfdelige documentaireserie ‘Vergeten Vliegveld’ over zijn vindingen. “Je zag vliegtuigen opstijgen en terugkomen. Wat ze deden was niet bekend.”

Geheim

Hij kwam er inderdaad achter wat er gebeurde bij het vliegveld tijdens de Koude Oorlog. Kok leerde dat militairen op het vliegveld een aantal geheime taken hadden. “Ze moesten 24/7 Russische onderzeeboten opsporen en in de gaten houden”, legt hij uit. Het vinden van deze boten was, volgens Kok, een ‘kat en muisspel’. “De onderzeeërs wilden kijken hoe ver ze konden gaan. Ze voeren langs IJsland richting Amerika en de NAVO wilde weten waar ze zaten.”

Na de Koude Oorlog kregen ze andere taken op het vliegveld. Zo hadden de vliegtuigen een rol bij missies naar landen zoals Afghanistan. De bemanning mocht hier echter nooit over praten. “De laatste commandant geeft toe dat hij het erg jammer vond dat er niet over mochten praten.” Nu mag het militaire personeel dat wel. “Je hoort: wat mooi dat deze verhalen nu eindelijk verteld kunnen worden.”

Werkplek

Voor de documentaireserie werd het voormalige personeel geïnterviewd. Ze namen hen mee naar het verlaten vliegveld en bezochten de oude werkplek. “Om te zien wat de mensen nog weten van die tijd.” Toen ze door de gebouwen heen liepen, bleken er nog spullen te liggen. “Dan loop je de verkeerstoren binnen en dan kom je erachter dat sommige apparaten gewoon nog werken.” Ook nam Kok en kijkje inde het kantoor van de allerlaatste commandant. “Het hele pand was leeg en verlaten, behalve het kantoor. Daar stond al zijn meubilair nog. Hij zou zo weer achter z’n bureau kunnen zitten.”

De documentaire 'Het Verdwenen Vliegveld' is te zien bij TV West, bij de lokale omroepen Sleutelstad en RTV Katwijk en op YouTube.

RJN vliegveld

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie