Cultuur & Media

'Juliana blijkt allesbehalve gewoon'

foto: Nieuwsshowfoto: Nieuwsshow
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Juliana blijkt allesbehalve gewoon'

[AVROTROS] In de Nieuwsshow bespreekt een recensent elke week drie boeken in de Boekenrubriek. Deze week is de beurt aan Ingrid Hoogervorst. Schrijfster Ingrid Hoogervorst studeerde Nederlands en Cultuurfilosofie en was van 1979 tot 1991 lerares Nederlands. Ze was recensent voor De Limburger en later voor De Telegraaf, werkte als literatuurcriticus in diverse jury’s en is tegenwoordig ook docent Proza en Essay verbonden aan de Schrijvers Vakschool Amsterdam. De volgende boeken heeft Hoogervorst besproken:

Jolande Withuis, Juliana. Vorstin in een mannenwereld

Er is niks gewoons aan Juliana, zegt biografe Jolande Withuis in 'Juliana. Vorstin in een mannenwereld'. Haar met buitengewoon veel inleving geschreven en uitstekende gedocumenteerde biografie leest als een trein en onthult nieuwe feiten. Zo blijkt het huwelijk tussen Juliana en Bernhard veel beroerder dan we al dachten en Bernhard nog slechter dan we reeds vermoedden. Terwijl het koningshuis wankelde, ging Nederland in de jaren 50-’60 gewoon door met opbouwen en actie voeren. Het ontluisterende beeld van het vorstenpaar maakte het boek deze week tot the talk of the town . Eén ding is zeker: Vorstin Juliana van wie het beeld heerste dat ze ‘zo gewoon’ was, blijkt allesbehalve gewoon.

Adam Haslett, Denk me weg

Over waanzin gesproken: de jonge Amerikaanse auteur Adam Haslett geeft in zijn tweede roman 'Denk me weg' op grandioze wijze gestalte aan een familie die wordt beheerst door de waanzin van de vader. Klassiek thema. Maar anders dan in dramatische romans als Mosquito Coast van Paul Theroux of het eveneens verfilmde The Shining van Stephen King houdt Adam Haslett het klein en sereen, wat een indringender boek oplevert.

Marijke Schermer, Noodweer

Hoe dominant de mannelijk blik op vrouwen nog is voor ons oordeel over ongewenste intimiteiten en seksuele intimidatie toont schrijfster Marijke Schermer in haar tweede roman 'Noodweer'.
Met haar rustige, evenwichtig verteltoon weet ze deze actuele thematiek overtuigend gestalte te geven.

Luister de Boekenrubriek terug

Ster advertentie
Ster advertentie