Cultuur & Media
BNNVARA

Biografie over Renate Dorrestein: 'Lezers waren gek op haar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biografie over Renate Dorrestein: 'Lezers waren gek op haar'

Renate Dorrestein heeft veel geschreven, over anderen en over zichzelf. Aan een ding wilde ze niet denken: dat iemand een boek over haar zou schrijven. Nu, drie jaar na haar overlijden, wordt bekend dat haar biografie er toch gaat komen. Iris Pronk durfde dat aan en vertelt erover bij De Nieuws BV.

Renate Dorrestein schreef het volgende in haar laatste boek 'Dagelijks Werk': 'Stel je voor dat je na je dood, als je je niet meer kunt verweren, een biográáf achter je aan krijgt'. Pronk zegt hierover het volgende: "Ik had enige drempelvrees, na haar uitspraak in het boek, maar ze heeft zo’n prachtig, groot rijk oeuvre en zo’n interessant leven geleid dat ik de verleiding niet kon weerstaan."

Eerbetoon

Pronk vindt dat Dorresteins oeuvre echt een biografie verdient: "Je zal deze biografie als een eerbetoon kunnen zien, niet als verraad. Wat mij steun geeft is dat haar weduwnaar mij heeft gevraagd over de biografie."

Dorresteins schreef in haar laatste boek dat ze veel documentatie heeft vernietigd, om te voorkomen dat iemand een biografie over haar zou schrijven. Pronk: "Ik heb nog wel een doos oude dagboeken en veel fotoalbums. Er is dus zeker nog wel wat documentatie. En gelukkig zijn veel mensen die haar goed hebben gekend nog in leven, dus met hen praat ik. Zo zoek ik mijn weg, als een soort detective."

Oeuvre

Pronk: "Renate heeft vooral fictie geschreven. Het was een combinatie van gruwel en humor. Ze kon over de meeste akelige onderwerpen, van kindermisbruik tot vrouwenmishandeling, zo schrijven dat je er toch om moest lachen. Dat vind ik heel bijzonder."

"Ze heeft altijd gezegd dat haar werk zonder de lezer niet kan bestaan. Ze was zich heel erg bewust dat ze voor lezers schreef en dat vind ik ook mooi aan haar," vertelt Pronk. "Ze had misschien daarom wel een wat ambivalente verhouding met critici. Die wilde haar werk nog wel eens neersabelen, maar lezers waren gek op haar."

Haar ziekte

Pronk geeft aan dat Dorrestein in haar broeken ook schreef over haar ziekte. "Ze had het chronische vermoeidheidssyndroom. Sommige artsen geloven hier nog steeds niet in. Ze heeft er erg onder geleden, maar ze kon er zelf lichtvoetig over schrijven."

Renate Dorrestijn

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie