Cultuur & Media
VPRO

Dick van den Toorn: 'Boudewijn Büch speelde altijd een rol'

foto: Dick van den Toornfoto: Dick van den Toorn
  1. Nieuwschevron right
  2. Dick van den Toorn: 'Boudewijn Büch speelde altijd een rol'

Dick van den Toorn is acteur en speelt de rol van Boudewijn Büch in de nieuwe solo voorstelling De wonderbaarlijke wereld van Boudewijn Büch. In Nooit Meer Slapen vertelt de acteur over zijn fascinatie met de schrijver en presentator.

Dick van den Toorn (22 juni 2020) - Nooit meer slapen

Een rol in een rol

"Boudewijn Büch kon heel goed onderdeel zijn van de groep, maar wel als de camera aan stond. Op feestjes was hij altijd erg op zichzelf, leek hij autistisch." En alleen al daarom is Büch een interessant personage en onderwerp voor een toneelstuk.

"Ik speel in de voorstelling vaak een rol in een rol", vertelt Van den Toorn. "Want Büch speelde zijn hele leven ook een gek soort personage van zichzelf. Ik probeer hem in het toneelstuk ook niet na te doen. Soms speel ik zelfs ook mezelf kijkend naar Büch bijvoorbeeld."

Waar kun je Dick van den Toorn van kennen?

Dick van den Toorn begon in het theater, maar werd bekend met zijn rollen in de series die Wim T. Schippers maakte: We zijn weer thuis en Op zoek naar Yolanda. Hij was te zien in komedieserie Loenatik.

Ook speelde hij in het theater bij Mugmetgoudentand, hij speelde in het stuk De gelaarsde poes en Lang en gelukkig. Momenteel speelt hij de solovoorstelling De wonderbaarlijke wereld van Boudewijn Büch.

Experimenteren

De voorstelling klinkt misschien als een vaag experiment, maar dat is ook precies het soort kunt waar de acteur van houdt. Hierin ziet hij een grote overeenkomst met het leven van Boudewijn Büch.

"Hij vertelde vaak verhalen waarvan niemand wist of die wel echt helemaal waar waren. Hij verzon van alles omdat het hem niet lukte om binding aan te gaan met mensen", vertelt Van den Toorn. De grenzen tussen was 'echt' is en wat 'verzonnen' is, was nooit zo duidelijk.

Vervaagde grenzen

Zelf is de acteur ook niet erg gesteld op duidelijke grenzen, hij laat ze graag verdwijnen en onderzoekt wanneer iets 'normaal' is en wanneer 'absurdisme' zijn intrede maakt.

"Ik hou ervan als mensen tijdens een theaterstuk denken 'dit is toch geen toneelspelen?!'. Mensen houden van kunst wanneer kunst er ook uit ziet als kunst: een schilder met een alpinopet. Maar ik heb dat niet zo." Hij vindt het juist fijn als je als kijker iets niet helemaal snapt. "Je blijft gefascineerd omdat je iets niet kunt duiden. Het blijft je dan intrigeren omdat je het niet snapt.

Quote

In elke kunstvorm moet je je eigen kunst maken

Dick van den Toorn, acteur

Van den Toorn houdt van ontwrichten. "Het is intelligent wanneer je om de triestigheid kunt lachen." Hij wordt blij wanneer iets nét niet helemaal klopt, het normale kan niet zonder het abnormale. De grens tussen wat wel en niet hoort, die mag als het aan hem ligt steeds opnieuw, weer even verdwijnen.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie